18 Augusti 2017 16:00 | Ingrid Höglind

Jag är med i en facebookgrupp, som opinionsbildar för vackra och sammanlänkade stadsmiljöer. Där visas många alternativ till de fula fyrkantiga lådor, som ofta dyker upp i dagens byggprojekt.

Missförstå mig nu inte. Jag är inte emot modern arkitektur. Tvärtom! Men den ska vara på rätt plats och inte störa / förstöra de bebyggelsemiljöer, som redan finns. Det talas i arkitekturkretsar om att årsringar ska visa olika byggnadsformer. Gör då så. Var sak på sin plats!

Fokus på god arkitektur behövs i Kungsbacka just nu, när centrum växer. Vi människor behöver vackra miljöer. Ändå hörs inga arkitektoniska debatter. Pratas det över huvud taget om arkitektur i Kungsbacka? Vid bygglov handlar det inte om estetik utan mest om volymer, höjd, bredd och placering. Och så pengar förstås, men det behöver inte vara dyrare att bygga vackert. Jag önskar att arkitekturen vore en väsentlig del av såväl byggnads- som kulturpolitiken här i Kungsbacka.

I kommunens vision till 2030, skriver man om “den nytänkande kvalitetskommunen”, men där finns inte ett ord om arkitektur. Den förra sa att man ville bygga mer stadslikt. Vad innebär det? Större? Högre? Ja, varför inte, men det är också viktigt hur det ska se ut. Någon sådan vision verkar inte finnas. I varje fall inte om man utgår från vad som sker idag. Nu gödslar man med bygglov till anskrämliga containrar för matservering överallt. Av sådant blir det ingen vacker stad. På Norra Torggatan, där man vill etablera en restauranggata, står dessutom en kolsvart foodtruck på den brända tomten med baksidan mot gatan. Hur galet tänkte man inte där?

Visst är det trevligt med försäljning på stan, men inte från containrar. Vi har fina marknadsanor att bygga på, men dem verkar inte många bry sig om. Augustimarknaden i år var påtagligt urvattnad. Glest på Stortorget och utsmetning till Södra Torggatan och Lindens torg. Obegripligt att det blivit så. Jag skulle önska att alla containrar försvann, att marknaden åter koncentrerades till Stortorget och att en plan gjordes för att placera marknadsstånd även bland kyrkbänkarna på torget. Med lite kreativt arkitekttänk borde det gå. Marknaden skulle vinna på att vara mer koncentrerad. Dessutom vore det vackrare med de enhetliga torgstånd, som diskuterades i torgupprustningen.

Vackert ligger förvisso i betraktarens öga, fast då borde man kanske lyssna till betraktarnas arkitektoniska önskemål. Jag återupptar inte bråket om att de bruna skjulen skämmer torget, utan nöjer mig med att konstatera att de står där som uppnosiga monument för maktens seger över folkviljan. Är det verkligen så vi vill ha det?