NYHETER 2020-07-13 KL. 13:11

Varnar för smuggelhundar

Nu, då många jobbar hemifrån, är det många som också passar på att skaffa hundvalp. Efterfrågan på valpar är just nu så stor att landets uppfödare har svårt att tillgodose den. Det skapar en lukrativ marknad för hundsmugglare.

Varnar för smuggelhundar

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Den som haft hund tidigare vet ofta vad man ska se upp med när man letar efter valp eller omplaceringshund.

Lätt råka ut för smugglare


Men för den som saknar erfarenhet är det lätt att råka i klorna på samvetslösa hundsmugglare. Det kan inte bara leda till att man får en hund som utgör en fara för den egna familjen. Det kan också innebära problem med myndigheterna och att man bidrar till spridning av farliga sjukdomar, som rabies, i Sverige.

Enligt statliga Jordbruksverket har smugglingen av djur ökat dramatiskt de senaste månaderna.

”Vi tar dagligen beslut”


– Vi tar dagligen beslut om vad som ska hända med djur som stoppas vid gränsen eller har förts in i landet i strid med införselkraven. Beroende på omständigheterna kan djuren avvisas, avlivas eller karantäniseras. Om man köper ett djur är det mycket viktigt att man är helt säker på att det uppfyller alla krav, annars utsätter man sig och sitt djur för en mycket stor risk med en lång och jobbig returresa eller i värsta fall avlivning, säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket.

Tvångsparas i misär


Nu varnar Samverkansgruppen för hundvälfärd, där landets länsstyrelser ingår, svenska hundköpare för riskerna som följer med köp av en insmugglad hund.

Som hundköpare har man ansvar för att se till att hunden man köper kommer från en bra uppfödning. Många smuggelhundar föds upp i så kallade valpfabriker, där deras mammor lever i misär och systematiskt utsätts för tvångsparningar. Många av valparna skiljs alldeles för tidigt från sina mammor vilket kan innebära att de utvecklar svåra beteendeproblem som vuxna.

Kan sprida sjukdomar


Eftersom valparna förs in i Sverige illegalt är risken för att de bär på farliga sjukdomar, som exempelvis rabies, också stor.

Även hundar som säljs via ideella organisationer, så kallade gatuhundar, kan bära på sjukdomar och ha beteendeproblem.

”Säljs ofta via nätet”


– De flesta hundar som förs in i landet illegalt säljs via annonser på nätet. Hundarna uppfyller inte hälsokraven, är för unga för att vaccineras och har ofta falska pass. Den illegala handeln riskerar inte bara valparnas välfärd utan även djur- och folkhälsan eftersom vissa sjukdomar kan smittas vidare till andra djur och människor. Utbrottet av Covid-19 påminner oss om hur viktigt det är att sammankoppla djur- och humanhälsa, säger Sonia Lopes – länsveterinär vid länsstyrelsen i Stockholm.


Att alltid se till att få träffa valpen i sin hemmiljö några veckor före köpet är ett sätt att försöka skydda sig mot risken för smuggelhundar. FOTO: Pixabay


Hur vet man då att den gulliga hunden man hittat på Blocket inte egentligen är en smuggelhund?

Här är några viktiga åtgärder du själv kan vidta för att få bättre koll:

  • Hämta aldrig en hund på en annan plats än i dess hem, till exempel på en rastplats. Försök istället att få träffa hunden hemma hos dess ägare/uppfödare några veckor innan köpet.

  • Köp aldrig från en mellanhand. Handla alltid direkt med uppfödaren eller hundens ägare.

  • I Sverige är det lag på att alla hundar ska vara registrerade hos Jordbruksverket. Renrasiga hundar finns ofta även registrerade hos Svenska Kennelklubben, SKK. Kolla med Jordbruksverket och SKK om din hund finns registrerad där. Om du köper en valp ska valpens mamma vara registrerad.

  • Om du vet att hunden/valpen kommer från utlandet: säkerställ att den uppfyller alla införselkrav. Information om vad som gäller finns på Jordbruksverkets webbplats.

  • Läs på om vad du bör tänka på för att undvika köp av en insmugglad hund. Jordbruksverket listar några viktiga kom-i-håg på sin hemsida.



Efter olyckan – boende vill se åtgärder på vägen
NYHETER 2025-05-17 KL. 09:00
Premium

Efter olyckan – boende vill se åtgärder på vägen

"Nästa gång är det inte grindstolparna, nästa gång är det barnen"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.