Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Vårdcentral kan tvingas lägga ner

Karin Gustafsson, sjuksköterska och delägare i Säröledens familjeläkare, menar att regionens journalsystem minskar flexibiliteten och ger mindre tid till patienterna. Foto: Kristian Alm

 

I åratal har kritiken mot sjukvårdens journalsystem VAS varit hård. Nu ska det bytas ut. Trots det tvingas fortfarande nya vårdenheter ansluta sig. Säröledens familjeläkare har satt hårt mot hårt och riskerar nu att tvingas lägga ner, men Regionens ansvariga är obevekliga.

– Vi kan inte göra undantag, säger tf hälso-och sjukvårdsdirektör Ola Johansson. (Uppdaterad)

 

2007 infördes vårdinformationssystemet VAS i Halland. Det skulle ge en sammanhållen journal där man kunde få fram uppgifter oavsett var man sökte vård, och underlätta för vårdcentraler och patienter.

 

Men snabbt stod det klart att det var ett klumpigt system, som kritiserades kraftigt av vårdpersonal som ansåg att det tog tid från vården. Flera privata vårdcentraler och kliniker som installerat andra datorsystem fick dispens under en övergångsperiod.

Trots försök att modernisera systemet genom åren har kritiken fortsatt. Nu har VAS tjänat ut och Region Halland är inne i en upphandling, där man hoppas att ett nytt system ska vara i bruk senast 2024. Det kan låta länge, men sjukvården är ett enormt område där både överföring av uppgifter och utbildning tar sin tid. Dessutom har upphandlingen överklagats.

Trots avvecklingsbeslutet kräver Region Halland att de som fortfarande har dispens ansluter sig till det gamla systemet. Flera vårdgivare har protesterat, men tvingats in.

 

Vårdcentralen Säröledens familjeläkare är en av de sista. Men vårdcentralen med 11 000 patienter tvärvägrar och riskerar därmed att behöva lägga ner.

– Att tvinga oss att gå in i VAS som ska avvecklas, inte är flexibelt och ger mindre tid för patienter, tycker vi är obegripligt, säger Karin Gustafsson, sjuksköterska och delägare i Säröleden.

Sedan i höstas har man försökt förhandla med sjukvårdsledning och politiker, men utan resultat. Tf sjukvårddirektör Ola Johansson menar att det inte ens är en förhandling.

– Nej, det handlar om ett avtal, där alla vårdcentraler ska ha samma villkor. Annars bryter vi mot kommunallagen, säger Johansson.

Han vill inte heller gå med på att VAS är ett undermåligt system.

– Nej, den kritiken finns mot alla journalsystem. Det viktiga är att systemet ger en sammanhållen journal som går att få fram uppgifter på nästa vårdställe. Det ökar patientsäkerheten.

 

Karin Gustafsson tycker inte resonemanget håller.

– Om vi fick upphandla ett eget modernt system, kunde det kopplas till portalen ”sammanhållen journal”, och då kan man också se patientuppgifter.

Hon menar att det inte bara handlar om ett datasystem, utan att helt tvingas lägga om rutiner.

–  Idag arbetar vi utan reception och läkarsekreterare, vi delar på flera arbetsuppgifter och kan vara mycket flexibla. Det fungerar inte i VAS som är stelbent. Allt arbete med administration kommer att gå ut över patienttiden.

Ni talar om att lägga ner – är det realistiskt?

– Det är inget vi vill. Vi hoppas fortfarande på fortsatt dispens så att vi i stället kan gå in i det nya system som ska installeras om några år.

Om Regionen står på sig?

– Vi vet inte. Ett alternativ är att flytta några hundra meter över länsgränsen och ackreditera oss i Västra Götaland. Det är sämre ekonomiskt och även om våra halländska patienter kan fortsätta gå hos oss, måste de listas om på en halländska vårdcentral.

 

Nu har både vårdcentralen och patienter startat en namninsamling till stöd i ett försök att påverka sjukvårdpolitikerna.

Senast 29 mars kräver Region Halland svar.

 

 

 

Fakta Säröleden

Ligger: Bolsheden ett stenkast från länsgränsen i norr

Omsättning: 36 miljoner (2017)

Antal anställda: 28

Antal patienter: 11 000 varav 6 570 från Halland

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!