Annons

Vård- och omsorg vill bli av med äldrelägenheter

Förvaltningen för Vård- och omsorg har i nuläget 185 lägenheter som fördelas till äldre som inte är i behov av ett äldreboende, men ändå inte velat eller kunnat bo kvar hemma.
Men nu vill man bli av med uppdraget att förmedla dem.
– Vi är ingen bostadsförmedling, säger förvaltningschef Lillemor Berglund.

Vård | 27 December 2019 07:00

"Det här är en ögonblicksbild. Vi får nya förhållningssätt hela tiden", säger Ann-Helen Svensson.

FOTO: Arkivfoto Norra Halland

Det var i samband med att kommunens äldreboenden gjordes om under 2011 som äldrelägenheterna tillkom. Det är alltså de lägenheter som tidigare var servicelägenheter i anslutning till äldreboenden, men som försvann som boendeform i samband med omgörningen.
Äldrelägenheterna är på många sätt praktiska för kommunen att ha, de har kunnat gå till äldre som formellt sett inte är i behov av ett vård- och omsorgsboende (tidigare äldreboende) men som kanske har känt sig otrygga med att bo ensamma hemma. Lägenheterna har också fungerat som alternativ när det skulle ha kostat väldigt mycket pengar att handikappanpassa en bostad.

Inte biståndsbedömda

Samtidigt har frågan om lägenheterna varit problematisk för Vård- och omsorgsförvaltningen, där man i övrigt arbetar strikt med myndighetsutövning. Eftersom äldrelägenheterna inte är biståndsbedömda uppstår ofta missförstånd om vilket stöd man kan få när man flyttar in i där. Lägenheterna kommer med ett vanligt hyreskontrakt, sedan får man ansöka om bistånd på vanligt sätt, om man är i behov av vård och omsorg.
– Nu lyfter vi därför frågan till politikerna i nämnden, så får de resonera om hur vi ska göra med lägenheterna, säger Lillemor Berglund.
I det tjänstemannaförslag som tagits fram på förvaltningen vill man att lägenheterna istället ska lämnas tillbaka till kommunstyrelsens förvaltning, för vidare utredning. Beslut kommer troligen att fattas i februari eller mars.

 

Fakta/Äldrelägenheter
Går att söka om du upplever något av kriterierna:
• Upplevd ensamhet och isolering
• Dålig eller olämplig boendemiljö
• Har stort behov av bostadsanpassning i nuvarande bostad
• Har funktionshinder som varaktigt påverkar vardagen
Det finns i dag äldrelägenheter i Anneberg, Signeskulle, Hede, Fjärås, Frillesås, Kullavik, Särö, Vallda och Åsa

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Beslut: Personligt ombud läggs ner

Politik Personligt ombud läggs ner i Kungsbacka kommun. Det beslutades när Individ och familjeomsorg hade nämndsmöte igå...

Dags att söka pengar ur Kungsbackafonden

Kungsbacka Vill du hitta på något nytt i din barn- och ungdomsförening? Då kan du ha pengar att hä...

Klart för start med Idrott hela livet

Kungsbacka Är du nyfiken på nya träningsformer? Eller vill du bara ha lite kul fredagsfys innan du ställer in ...
Annons