Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Var ska alla parkera vid Hede?

Hur ska alla bilar få plats när Hede station blir en allt viktigare knutpunkt för tågpendling? Är ett p-hus lösningen? Och ska parkeringen kosta?

 

Samtidigt som Kungsbacka har ett uttalat mål att öka resandet med kollektivtrafik, planeras det för ett gigantiskt p-hus strax söder om Lindens torg. P-huset i kvarteret Valand är också snart dags att tas i bruk.
En paradox? Nja, Kungsbacka stad växer med otrolig fart, och även om andelen tågpendlare ökar, går det inte att bortse från att de flesta har en bil.

P-huset i Valand ersätter dessutom den stora Varlaparkeringen.

P-huset vid Söderstaden ska klara både besökare till innerstaden och alla de nya bostäder som växer fram mellan Lindens torg och nya badhuset.

Nästa jättesatsning är nordöstra Kungsbacka, där det handlar om 2 000 nya bostäder runt Hede station. Samtidigt ska allt fler tågpendlare få plats att parkera. Redan idag är det överfullt.

 

Nu har kommunledningen gett tjänstemännen i uppgift att utreda om ett p-hus vid Hede är en bra lösning.

– Det finns en hel del frågeställningar. Hur ska p-huset finansieras, och var ska det placeras, säger kommunalrådet Hans Forsberg (M).

Det nya p-huset vid Söderstaden kommer troligen att få en timtaxa som är en bra bit över vad kungsbackaborna är vana vid. Men vad händer om man tar betalt av pendlarna? Slutar man åka tåg då?

– Att ha en p-skiva som i Varberg är en variant. Eller får vi helt enkelt ta den ekonomiska smällen, och bestämma att p-huset är en del av kollektivtrafiken, säger Hans Forsberg.

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!