Annons

Vansbrosimningen – en svensk klassiker på besök

I hopp om att öka intresset för simning drog under 1950-talet Vansbrosimningen igång. Loppet har sen dess utspelat sig i Vansbro, Dalarna, men har under coronapandemin fått hitta alternativa lösningar, så under lördagen kom loppet på besök i Stensjön, Hjälm.

Sport | 09 Juli 2020 09:54

Det blev ingen Vanbrosimning i år, men 22 simmare dök upp till den alternativa lösningen som tog plats i Stensjön.

FOTO: Lars Petrén

Loppet är en del av En svensk klassiker som består av Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbrosimningen. I normala fall har Vansbrosimningen cirka 15 000 deltagare, men i år har man fått ändra på det.

På grund av coronapandemin har man istället ställt om till Vansbrosimningen – Home Edition. Vilket innebär att de som vill fullfölja loppet, och därmed klara av ett delmoment i En svensk klassiker, kan göra så i princip över hela Sverige.

Lite missnöjd

Lördagen den 4 juli samlades därför 22 personer för att simma i Stensjön i Hjälm. En siffra man enligt Peter Lundin på Kungsbacka simsällskap är något missnöjd med.

– Vi var väldigt tidiga på att anmäla oss som samarbetspartner till Vansbrosimningen, så vi trodde att vi skulle locka fler personer. Men det var så pass många klubbar runtom i landet som till slut erbjöd Vansbrosimningen, så då kunde de tävlande simma närmare deras hem, säger Peter Lundin.

Lyckat event

Annars var det ett lyckat event. Lokala simmare som Helen Runger och Niclas Renman simmade på dryga 40 minuter och för att sätta det i perspektiv brukar vinnartiden ligga på ungefär 30 minuter. Och det var inte heller någon ekonomisk förlust för Kungsbacka simsällskap.

– Det var minimal kostnad, vi bjöd på lite mackor och sådär, skrattar Peter Lundin.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rattfull 15-åring stoppades

Trafik Klockan 03.20 natten till lördagen stoppade Kungsbackapolisen en 15-årig flicka som vinglade fram på en moped. Polispatrullen observerade den ...

Varning för tjuvar vid stranden

Nyheter Den härliga sommarsolen gassar och stränderna är fulla av folk. Men i strandvimlet gömmer sig också en ...

Michael tillbaka efter svåra sjukdomen – ”Jag visste inte var jag befann mig”

Ishockey Det var arbetskollegor och vänner inom hockeyn som märkte att något inte stod rätt till. Lä...
Annons