10 September 2019 07:00 | Annika Lundby

Svenskarna sägs vara ett av världens mest väderintresserade folk. På tåget, eller i kassakön kan man börja prata med vilken främling som helst om just vädret. Inga pinsamma tystnader när man har detta aldrig sinande samtalsämne att tillgå.

Det första jag gör på morgonen är att kolla en väderapp, sedan kollar jag en till och därefter de tredje väderappen på telefonen. Sedan väljer jag att tro på den app som visar bäst väder.

Årets sommarsemester gjorde vi med kompisar som är precis lika besatta av vädret som vi är. Och när vi planerade dagarnas aktiviteter insåg jag att vi inte hade en susning om vilket väder det var i verkligheten. Men vi hade stenkoll på vilket väder appen sa. ”I dag ska det vara 20 grader och solmulet”, säger jag. ”Fast det regnar ju”, säger min sambo. ”Ja, men enligt min app ska det inte regna”, fortsätter en av kompisarna. ”Enligt min app ska det vara 18 grader och mulet”, hörs det från ytterligare en kompis. ”Fast regnet ska inte komma förrän i eftermiddag”, säger en annan. ”Ja, men det regnar ju nu!”, säger min sambo bestämt och kanske aningen surt.

Vi litar mer på vad apparna säger än vad det faktiskt är för väder. En orkan skulle kunna blåsa bort huset och vi skulle antagligen stå kvar och säga: ”Nej, det ska inte blåsa i dag. Så säger appen”.

Att spå väder är en intressant sak. Jag är uppvuxen med att höra ”Nu hör man hundarna i Stamnared så inom tre dagar blir det fint”. Eller ”Nu hörs tåget i norr så snart blir det regn”. Kanske är det inbillning, men jag tycker att det stämt i nio fall av tio. Kanske ska jag börja dagen med att gå ut och lyssna efter jamande katter eller grustagets stenkross och utifrån det bestämma om det blir byxor eller kjol, regnjacka eller om det är dags att ta på tumvantarna.

Eller är det dags att läsa på om bondepraktikan. Om svalorna flyger lågt blir det regn. Men om spindlarna jobbar hårt med sina nät blir det sol. Tur att djuren har koll när inte vi har det.