VÅRD 2021-12-18 KL. 10:00

SPF kräver vaccinering av personal

Av Kristian Alm

Ovaccinerad personal ska inte arbeta med äldre! Det kräver nu pensionärsorganisationen SPF seniorerna i Halland. Men i Kungsbacka tillfrågas vare sig anställda eller vikarier om de fått sin spruta.

SPF kräver vaccinering av personal
Foto: Pixabay

I tisdags kunde Norra Halland berätta om den besvärliga vikariesituationen, där man letar ny personal med ljus och lykta. Det krävs ingen tidigare erfarenhet – och inte heller att man är vaccinerad mot covid. Kommunen ställer inte ens frågan. Karl Lundgren, tf förvaltningschef för Vård och omsorg, motiverade det så här:
– Situationen är ju sådan att även vaccinerade kan vara smittbärare, så vi fokuserar på skyddsutrustning och god hygien. Det är svårt juridiskt att ställa krav på vaccination.
Men det svaret nöjer sig inte SPF med. I ett brev kräver pensionärsorganisationen, som har 13 700 medlemmar i Halland, att Kungsbacka kommun tar sitt ansvar för att inte ovaccinerade får jobb inom äldrevården.
”Ovaccinerad personal ska inte arbeta med äldre! Arbetsgivare och arbetstagare måste lösa detta problem”, skriver SPF.
Man medger att det bästa vore åtgärder från regeringens sida med en nationell policy, men menar att man inte kan vänta på det.

Oklara regler

Och det är inte helt självklart hur man ska tolka lagen. SKR, Sveriges kommuner och regioner, har gått ut med riktlinjer, där man är mycket försiktig med att ge klara besked.
Här är några hållpunkter:
Det finns inget förbud att fråga arbetstagare om de är vaccinerade. Men arbetstagaren måste inte svara.
I mycket känsliga miljöer som inom cancervård kan man kräva vaccination. Där kan det också bli tal om omplacering för icke vaccinerade. Men det går inte enligt SKR att införa generellt inom hela kommunen.
Samma sak när det gäller nyanställning. Det går inte att kräva generellt för alla. Det är möjligt att kravet skulle kunna användas för nyanställning inom vård och omsorg, men frågan är inte rättsligt prövad.
Känsligt
Varför är det så känsligt? Jo, enligt dataskyddsförordningen GDPR är folks hälsouppgifter skyddade av integritetsskäl, och det gäller även immunitet. Något register över vilka som är vaccinerade får därför heller inte skapas.
Vad säger då den politiska ledningen?
– Vår målsättning är ju att alla ska vara vaccinerade. Sen får man väga risken för smitta mot integriteten. Men jag vågar inte säga vad man får och inte får i dagsläget. Vi får ta upp det till diskussion, säger kommunalrådet Lisa Andersson (M).Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.