VÅRD 2021-12-18 KL. 10:00

SPF kräver vaccinering av personal

Av Kristian Alm

Ovaccinerad personal ska inte arbeta med äldre! Det kräver nu pensionärsorganisationen SPF seniorerna i Halland. Men i Kungsbacka tillfrågas vare sig anställda eller vikarier om de fått sin spruta.

SPF kräver vaccinering av personal
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

I tisdags kunde Norra Halland berätta om den besvärliga vikariesituationen, där man letar ny personal med ljus och lykta. Det krävs ingen tidigare erfarenhet – och inte heller att man är vaccinerad mot covid. Kommunen ställer inte ens frågan. Karl Lundgren, tf förvaltningschef för Vård och omsorg, motiverade det så här:
– Situationen är ju sådan att även vaccinerade kan vara smittbärare, så vi fokuserar på skyddsutrustning och god hygien. Det är svårt juridiskt att ställa krav på vaccination.
Men det svaret nöjer sig inte SPF med. I ett brev kräver pensionärsorganisationen, som har 13 700 medlemmar i Halland, att Kungsbacka kommun tar sitt ansvar för att inte ovaccinerade får jobb inom äldrevården.
”Ovaccinerad personal ska inte arbeta med äldre! Arbetsgivare och arbetstagare måste lösa detta problem”, skriver SPF.
Man medger att det bästa vore åtgärder från regeringens sida med en nationell policy, men menar att man inte kan vänta på det.

Oklara regler

Och det är inte helt självklart hur man ska tolka lagen. SKR, Sveriges kommuner och regioner, har gått ut med riktlinjer, där man är mycket försiktig med att ge klara besked.
Här är några hållpunkter:
Det finns inget förbud att fråga arbetstagare om de är vaccinerade. Men arbetstagaren måste inte svara.
I mycket känsliga miljöer som inom cancervård kan man kräva vaccination. Där kan det också bli tal om omplacering för icke vaccinerade. Men det går inte enligt SKR att införa generellt inom hela kommunen.
Samma sak när det gäller nyanställning. Det går inte att kräva generellt för alla. Det är möjligt att kravet skulle kunna användas för nyanställning inom vård och omsorg, men frågan är inte rättsligt prövad.
Känsligt
Varför är det så känsligt? Jo, enligt dataskyddsförordningen GDPR är folks hälsouppgifter skyddade av integritetsskäl, och det gäller även immunitet. Något register över vilka som är vaccinerade får därför heller inte skapas.
Vad säger då den politiska ledningen?
– Vår målsättning är ju att alla ska vara vaccinerade. Sen får man väga risken för smitta mot integriteten. Men jag vågar inte säga vad man får och inte får i dagsläget. Vi får ta upp det till diskussion, säger kommunalrådet Lisa Andersson (M).


TV-klipp och nyheter

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag
FOTBOLL 2024-03-18 KL. 14:00
Premium

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag

NH betygsätter klubbarnas truppbyggen inför säsongen

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka
TRAFIK 2024-03-18 KL. 06:58
Premium

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka

Kommunen vill få in projektet i nationella planen

Jubilaren Annika är alltid på språng
FAMILJ 2024-03-17 KL. 17:45
Premium

Jubilaren Annika är alltid på språng

Aupair-åren i Florida gav minnen för livet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.