VÅRD 2022-02-19 KL. 10:00

Några få timmar avgör Samuels vardag

Av Kristian Alm

Gång på gång tvingas familjen Lygnersjö överklaga kommunens beslut för att få rätt till assistans till sonen Samuel. Allt hänger på några få timmar och hur ett telefonsamtal ska tolkas.
– Nu har vi fått rätt – men om ett par år är risken att vi får gå igenom samma process igen, säger Molly Lygnersjö.

Några få timmar avgör Samuels vardag
Traktorn var 20-årspresenten och Samuel trivs verkligen när han får ratta den på egen hand.

TV-klipp och nyheter

Det är en fantastisk vårvinterdag och solen glittrar i Agnsjön strax nedanför familjens villa. Samuel har precis kommit hem från daglig verksamhet och sitter på rummet och slappnar av med lite datorspel. Hans assistent Robert Gustafsson från företaget Humana finns till hands som alltid, och läser av minsta vink.
– Jo, jag har ju jobbat här länge. Sju år är det väl nu Molly? funderar Robert.
Robert och Samuel har mer blivit som ett kompispar. De fiskar ihop, badar, åker in till stan för att fika, spelar pingis, ja, allt som man gör som kompisar. Enda skillnaden är att Samuel, som har downs syndrom, är mycket svår att läsa av för den som inte känner honom väl.
– Han är väldigt fysisk och duktig på teknik, men inte så social och pratar nästan inte alls, berättar mamma Molly.

Egna tecken

Det gäller att kunna läsa av hans kroppspråk och de tecken han har lärt sig. Och de tecken han hittat på själv...
– När han låtsas sy innebär det att något gått sönder och måste lagas. Och att peka mot huvudet betyder dator, tecknet för svart dricka är cocacola. Det skulle bli en rolig ordbok om man satte samman allt, säger pappa Christer med ett stort skratt.
Christer, som är byggare, har sett till att Samuel har en egen liten lägenhet i en länga ihopbyggd med villan. Där finns också en övernattningslägenhet för assistenten.
– Det fungerar perfekt. Robert tar den största delen, och så fyller vi i familjen på med övriga timmar. På dagen är Samuel på daglig verksamhet mellan nio och tre (utom fredagar när det är disco och stimmigt).
Deras kamp med kommunen började för tio år sedan. Samuel var inte längre barn, och de försökte hitta en lösning där de kunde få avlastning.
– Vi prövade bland annat ledsagare och hemtjänst, men det fungerade dåligt för Samuel. Han klarar inte ständigt nya personer som det blir med hemtjänst. Och på ett gruppboende skulle han bara bli sittande i en hörna.
Familjen ansökte 2012 hos kommunen om att få assistans, men fick nej. Men så fick familjen kontakt med assistansföretaget Humana.
– Deras jurist menade att vi borde vara berättigade till assistans och hjälpte oss med en ny ansökan.
Kommunen sa nej igen. Familjen överklagade till förvaltningsrätten som gav dem rätt. Kommunen gav sig inte utan fortsatte till kammarrätten. Även där fick familjen rätt.

Rätt till ett liv

Så från 2017 har Samuel haft rätt till assistans stora delar av dygnet. På så sätt har han kunnat leva ett liv med stor frihet. Eller så som LSS-lagen säger: "Målet skall vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra".
– Vi har också kunnat ta semester och kan lita på att Robert tar hand om Samuel, säger Molly.


Hela familjen samlad: pappa Christer, assistenten Robert, Samuel och mamma Molly.


– Samuel har aldrig i sitt vuxna liv mått så bra som han gör nu. Han är inte en i mängden utan Humana har verkligen sett till att lära känna honom. De uppmuntrar hans aktiviteter, kommer ihåg när han fyller år och skickar en blomma då och då. De är guld värda!
Men efter tre år bestämde sig kommunen för att göra en ny prövning av fallet. Tanken är att man ska göra det för att se om något förändrats i livssituationen som kan påverka hjälpbehovet.
En ny utredning gjordes, men eftersom läget var exakt det samma förutsatte Molly och Christer Lygnersjö att assistansen skulle fortsätta.
Men till deras chock sa kommunen nej i september förra året. Man byggde beslutet på att Samuel enligt personalen på daglig verksamheten verkade klara kommunikationen bra. Plötsligt sjönk då hans grundläggande behov från nio timmar till två.

Märklig gräns

För så här märklig och känslig är lagen. Att Samuel har behov av hjälp flera hundra timmar i månaden håller kommunen med om. Frågan är bara hur det ska lösas.
För att få rätt till assistans måste man ha ett visst antal timmar så kallade grundläggande behov. Har man det, löser kommunen all hjälp med assistans. Annars kan kommunen i stället erbjuda till exempel hemtjänst.
Men det är i lagen inte ens fastslaget hur många timmar man minst måste ha. Praxis talar om fyra till sju timmar. Så det är verkligen små detaljer som kan avgöra livet för en funktionshindrad.
Familjen överklagade beslutet och i december tog förvaltningsrätten upp fallet. Då hade personalen på daglig verksamhet skickat med ett intyg om att kommunens utredare misstolkat dem – vem som helst där kunde inte kommunicera med Samuel.
Det tog rätten fasta på, och fastställde än en gång att Samuels behov var över nio timmar och att han därmed hade rätt till assistans.
Trots det valde kommunen att överklaga, men fick inte prövningstillstånd i kammarrätten.
– Vad vi inte kan förstå är varför kommunen måste köra det hela i botten, särskilt inte som de bara några år tidigare fått fel. Och vi lever ju med ständig oro. Om två år ska beslutet omprövas igen. Ska vi behöva gå igenom en ny rättsprocess då?









Fakta
Assistans ersätter andra lösningar som till exempel hemtjänst eller gruppboende. För att få rätt till assistans ska man uppfylla kravet för grundläggande behov. Med det menas att man behöver hjälp med till exempel personlig hygien, måltider, klä på sig, kommunicera eller andas.
Om man behöver mer än 20 timmar i veckan betalar försäkringskassan. Annars är det kommunen. Där finns ingen exakt undre gräns för att få assistans men praxis ligger mellan 4 och 7 timmar.

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I VÅRD

Premium | VÅRD 2024-05-21 KL. 07:00
Demensteamet krymps kraftigt
Premium | VÅRD 2024-05-17 KL. 07:45
Så många har slutat på Björkris
Premium | VÅRD 2024-05-17 KL. 07:00
Fackets larm från Björkris
Premium | VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Vårdförbundet går ut i blockad
Premium | VÅRD 2024-04-23 KL. 07:45
Patient låg i sin egen avföring
Premium | VÅRD 2024-04-05 KL. 09:00
"Barnen far illa"

Fler nyheter

Sandra drömmer om att släppa ett eget album
KULTUR & NÖJE 2024-07-27 KL. 09:00
Premium

Sandra drömmer om att släppa ett eget album

Countrysångerskan från Kungsbacka har nått framgång på nätet

TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.