VÅRD 2023-03-08 KL. 11:40

Krimregister ska kollas vid vårdanställning

Av Kristian Alm

De som nyanställs inom Vård och omsorg ska kollas med utdrag ur polisens belastningsregister. Det beslöt fullmäktige i veckan efter en motion från Sverigedemokraterna. Men någon kontroll av fast anställda blir det inte.

Krimregister ska kollas vid vårdanställning
Nyanställda inom vård och omsorg ska kontrolleras med utdrag ur belastningsregistret i fortsättningen. Arkivbild: Norra Halland.

Sverigedemokraterna hade motionerat om ökad kontroll i tre delar: nyanställning i vården, nyanställning inom skolan men också kontroll av de som redan är anställda.
Punkten om skolan var inte mycket att diskutera: sedan 2021 är det redan lag.
Och när det gäller nyanställning inom vården var stödet enigt från andra partier.
Kontroll av redan anställda var däremot inget som några andra partier nappade på.
Motiven i fullmäktigedebatten var dock lite olika.
Vänsterpartiets Viking Bengtsson menade att man var ute på djupt vatten med ett sådan förslag:
– Det här blir direkt fackliga förhandlingsfrågor, och med min erfarenhet från Arbetsdomstolen, skulle det blir miljonbelopp i skadestånd. Det här hör inte till det samhälle vår gamle mördade statsminister Olof Palme var med och skapade!
Moderaten Emanuel Forsell höll med Viking Bengtsson så till vida att förslaget skulle bli svårt att få till lagligt, och bara skapa en massa byråkrati.
– Men missförstå mig inte, jag tycker det är fullt rimligt, jag är innebandytränare för ungdomar och måste lämna intyg ur belastningsregistret varje år, det är inget konstigt med det tycker jag.
Sverigedemokraten Stefan Jägnert hänvisade till Södertälje där man infört skanning av de anställda med hjälp av ett utomstående bolag.
– Det är ju ett visst intrång i den personliga integriteten, men ändå proportionerligt mot våra omsorgstagare. Men, vi ser positivt på att vi börjar med vård och omsorg, så får vi återkomma om den sista delen.
Även nästa motion handlade om att införa utdrag från polisen vid nyanställning inom vård och omsorg, och var lagd av Agneta Ernegård som dock vid valet inte lyckades ta sig in i fullmäktige med Kungsbacka framtidsparti. Hon fick därmed rätt i efterhand.
Så det blev alltså dubbelt ja till att brottsregistret från och med nu ska kollas när man får anställning inom vård och omsorg, och har kontakt med omsorgstagare. Det gäller även om man kommer från en annan anställning inom kommunen.
SENASTE TV-NYHETERNA

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Inga tåg till Göteborg på två månader
NYHETER 2023-03-24 KL. 14:00

Inga tåg till Göteborg på två månader

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Årets småhus utsett – priset till Fjärås
NYHETER 2023-03-24 KL. 09:40

Årets småhus utsett – priset till Fjärås

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.