VÅRD 2023-03-08 KL. 11:40

Krimregister ska kollas vid vårdanställning

Av Kristian Alm

De som nyanställs inom Vård och omsorg ska kollas med utdrag ur polisens belastningsregister. Det beslöt fullmäktige i veckan efter en motion från Sverigedemokraterna. Men någon kontroll av fast anställda blir det inte.

Krimregister ska kollas vid vårdanställning
Nyanställda inom vård och omsorg ska kontrolleras med utdrag ur belastningsregistret i fortsättningen. Arkivbild: Norra Halland.

TV-klipp och nyheter

Sverigedemokraterna hade motionerat om ökad kontroll i tre delar: nyanställning i vården, nyanställning inom skolan men också kontroll av de som redan är anställda.
Punkten om skolan var inte mycket att diskutera: sedan 2021 är det redan lag.
Och när det gäller nyanställning inom vården var stödet enigt från andra partier.
Kontroll av redan anställda var däremot inget som några andra partier nappade på.
Motiven i fullmäktigedebatten var dock lite olika.
Vänsterpartiets Viking Bengtsson menade att man var ute på djupt vatten med ett sådan förslag:
– Det här blir direkt fackliga förhandlingsfrågor, och med min erfarenhet från Arbetsdomstolen, skulle det blir miljonbelopp i skadestånd. Det här hör inte till det samhälle vår gamle mördade statsminister Olof Palme var med och skapade!
Moderaten Emanuel Forsell höll med Viking Bengtsson så till vida att förslaget skulle bli svårt att få till lagligt, och bara skapa en massa byråkrati.
– Men missförstå mig inte, jag tycker det är fullt rimligt, jag är innebandytränare för ungdomar och måste lämna intyg ur belastningsregistret varje år, det är inget konstigt med det tycker jag.
Sverigedemokraten Stefan Jägnert hänvisade till Södertälje där man infört skanning av de anställda med hjälp av ett utomstående bolag.
– Det är ju ett visst intrång i den personliga integriteten, men ändå proportionerligt mot våra omsorgstagare. Men, vi ser positivt på att vi börjar med vård och omsorg, så får vi återkomma om den sista delen.
Även nästa motion handlade om att införa utdrag från polisen vid nyanställning inom vård och omsorg, och var lagd av Agneta Ernegård som dock vid valet inte lyckades ta sig in i fullmäktige med Kungsbacka framtidsparti. Hon fick därmed rätt i efterhand.
Så det blev alltså dubbelt ja till att brottsregistret från och med nu ska kollas när man får anställning inom vård och omsorg, och har kontakt med omsorgstagare. Det gäller även om man kommer från en annan anställning inom kommunen.
TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.