VÅRD 2022-03-03 KL. 11:33

Hemtjänsten inför kyld mat

Av Kristian Alm

Nu införs kyld mat till de som har hemtjänst. Beställningen ska ske digitalt.
– De som inte klarar av det kommer att få stöd av personalen, säger Arian Faily, förvaltningschef för Vård och omsorg.

Hemtjänsten inför kyld mat
Foto: Pixabay

Redan för ett år sedan beslöt politikerna att kyld mat skulle ersätta maten som lagas i kommunens egna kök. Men pandemi och upphandlingsprocess har inneburit att man inte kommit till skott förrän nu.
Den nya upphandlade leverantören heter Citybutikerna i Göteborg och är en del av Hemköp. De har både vanliga dagligvaror och färdiga maträtter som är kylda. De har levererat mat till hemtjänsttagare till andra kommuner i flera år.

Billigare

Det finns över 40 olika kylda färdiga rätter och ännu fler frysta att välja mellan. Enligt kommunen är en majoritet av rätterna billigare än dagens pris. För de flesta hemtjänsttagare blir därmed totalkostnaden billigare eftersom kostnaden för den dagliga leveransen försvinner. Maten ska nu levereras en gång i veckan.
Redan idag handlar de som har hjälp från hemtjänsten dagligvaror via nätet och de kylda maträtterna att beställas på samma vis. För den som vill och kan så kommer det att finnas digitalt stöd för att lära sig beställa själv med en surfplatta eller dator. Men annars gör personen beställningen tillsammans med hemtjänsten.

Inte billigare

Enligt Vård och omsorgs förvaltningschef Arian Faily är inte skälet besparingar.
– Det finns flera fördelar med kyld mat. Det handlar om valfrihet, egenmakt större utbud och näringsinnehåll. Man kan beställa när man vill och välja sin mat. Dessutom blir det billigare för våra brukare.
Enligt kommunen håller kyld mat ofta en högre kvalité än varm mat, eftersom varm mat kan tappa i kvalité och näringsinnehåll när den varmhålls. Kyld färdigmat har dessutom en längre hållbarhet.
Vad som däremot går förlorat är det dagliga mötet när maten lämnas, en liten social kontakt som många uppskattar.
– Det är nog olika hur man uppfattar det. Men de som behöver tillsyn och stöd att beställa kommer att få det. Därför kan vi inte nu riktigt säga hur förändringen slår, vi vet inte hur behoven kommer att se ut.
Ingen hemtjänstpersonal kommer att sägas upp, utan tiden kan i stället till mer till vård- och omsorgsarbete, enligt Arian Faily.
Inte heller kommer någon personal att sägas upp i kommunens kök.

Omplacering

De blir visserligen mindre att göra när hemtjänsten runt 400 måltider försvinner, men enligt Annika Åkerlund, verksamhetschef för Måltider, har man förberett sig genom att vara återhållsamma med rekryteringar. De medarbetare som direkt berörs kommer att erbjudas omplacering.
Förändringen med kylda färdigrätter börjar i september och sedan införs det efter hand i hemtjänstgrupperna under hösten. Däremot byter kommunen till den nya leverantören från och med april för de som redan idag har hjälp av hemtjänsten att handla dagligvaror, som till exempel frukt, kaffe, bröd och yoghurt.
De personer som berörs får ett brev om förändringen och kommer att få mer detaljerad information om hur förändringen ska gå till.
SENASTE TV-NYHETERNA

Vädret tros vara orsak till dåligt badvatten
NYHETER 2022-07-06 KL. 09:21

Vädret tros vara orsak till dåligt badvatten

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Fullt utvecklad brand i villa
NYHETER 2022-07-05 KL. 19:50

Fullt utvecklad brand i villa

Lärare överklagar beslut om kyrkan
NYHETER 2022-07-05 KL. 15:15

Lärare överklagar beslut om kyrkan

Grannar kan tycka till om nya hus på Tingberget
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:00

Grannar kan tycka till om nya hus på Tingberget

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.