VÅRD 2022-10-07 KL. 07:00

Hård kritik mot nya scheman i hemtjänsten

Av Julia Sandstén Vikberg

Det nya schemasystemet som kommunen ska införa för hemtjänstpersonal väcker kritik. Enligt Lena Berg, Kommunals skyddsombud för hemtjänsten i Fjärås, finns ett stort missnöje bland personalen.
– Jag ser en stor risk i att folk kommer att säga upp sig, säger hon.

Hård kritik mot nya scheman i hemtjänsten

Kommunen kallar det nya systemet för ”optimerad bemanning” och det handlar om att planera schemat utifrån att personalen ska täcka grundbehovet, så att man inte behöver ha lika många vikarier. Det innebär bland annat att personal kan behöva ta pass på andra enheter än där de jobbar i dag och att de behöver jobba fler helgpass.
– Tidigare har vi haft ett val mellan att jobba varannan helg eller var tredje. Nu ska alla jobba varannan. Det blir en helg mindre med familjen, säger Lena Berg.
Hon är skyddsombud för hemtjänsten i Fjärås och jobbar även där, men enligt henne finns missnöjen över det nya systemet även på andra hemtjänstenheter i kommunen och Norra Halland har även fått in debattartiklar gällande kritiken. Systemet går ut på att personalen själva ska lägga upp sitt schema under kommande period på fyra eller sex veckor, antalet är inte bestämt än. Detta innebär att de får sämre framförhållning i hur de ska jobba.
– Det är styrande scheman som är bra för arbetsgivaren, men inte för personalen. Vi får lägga in scheman själv men sedan får arbetsgivaren flytta i schemat som de vill. Personal kan ha bokat läkartid, tandläkartid eller vad som helst men behöva jobba ändå för att arbetsgivaren ändrar i scheman. Kommunen redan i dag rätt att ändra i schemat två veckor innan, men de har inte använt sig av den rätten. Men nu kommer de garanterat att göra det, säger Lena Berg.
Enligt Ann-Helen Svensson, verksamhetschef för kvarboende på Kungsbacka kommun, kommer personalen i stor utsträckning få schemat de själva lägger.
– I varje schemaperiod kan man behöva göra en korrigering om behoven inte täcks, men personalen kommer i stort sett kunna lägga sitt eget schema. Man kommer även kunna ha vetodagar, om man inte kan jobba. Vi kommer bestämma spelregler, så här många helgpass ska du lägga in och så här många vetodagar har du och så vidare. Det kan också vara så att vissa vill jobba exempelvis många kvällar, så det finns en viss frihet i det här också, säger Ann-Helen Svensson.


Ann-Helen Svensson är verksamhetschef för kvarboende på Kungsbacka kommun. Arkivbild: Norra Halland


Finns inte vikarier
Enligt henne inför man systemet eftersom det inte finns tillräckligt med vikarier.
– Det är för att vi inte har vikarier och framför allt har vi inte tillräckligt med kvalificerade undersköterskor. Som det ser ut nu har vi luckor på helgerna där man behöver sätta in vikarier. Vi kommer behöva vikarier nu också, men inte i den mängden, säger Ann-Helen Svensson.
Lena Berg menar att det breda missnöjet hos personalen över det nya systemet kan leda till att hemtjänsten får ännu mindre resurser då personal inte kommer vilja jobba kvar.
– Som skyddsombud ser jag en risk i att medarbetare kommer att säga upp sig. Jag får in mycket tillbud gällande att medarbetare mår dåligt och är oroliga. Kollegor har börjat titta efter andra jobb eller om de kan läsa till något annat. Vi har svårt att få utbildad personal redan i dag och med det här kommer det att bli ännu värre, säger Lena Berg.
Hon menar också att orsaken till att man inför det nya systemet är att kommunen vill spara pengar.
– Arbetsgivaren vill slippa sätta in och betala för vikarier och på så sätt försöker kommunen spara pengar, säger hon.
Enligt Ann-Helen Svensson stämmer det inte.
– Det handlar inte om någon besparing. Utan om att vi måste hushålla med våra resurser, säger Ann-Helen Svensson.


SENASTE TV-NYHETERNA

Flera anmälningar mot buller från flisning
NYHETER 2023-03-25 KL. 09:00

Flera anmälningar mot buller från flisning

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades
ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:01
Premium

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow
KULTUR & NÖJE 2023-03-24 KL. 19:45

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2023-03-25 KL. 16:20
Glitter och konstglädje i Kullavik
BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.