VÅRD 2022-04-04 KL. 09:27

Fjärde dos till äldre

Av Kristian Alm

Personer som är 65 år eller äldre rekommenderas nu en fjärde dos vaccin mot covid-19. Det beskedet kom Folkhälsomyndigheten med under måndagsmorgonen. Redan i dag är det möjligt att boka i Halland.

Fjärde dos till äldre

TV-klipp och nyheter

- Pandemin är inte över. Vaccination skyddar mycket bra mot svår sjukdom och död i covid-19. Skyddseffekten avtar dock med tiden och därför behöver påfyllnadsdoser ges. Det är viktigt att ta den fjärde dosen när den erbjuds, säger Sandra Samuelsson, biträdande smittskyddsläkare i Halland.
Från idag, den 4 april, är det möjligt att boka och vaccinera sig med dos 4 i Halland. Det ska ha gått minst fyra månader sedan dos 3.
– Man kan som tidigare boka tid digitalt eller om man hellre vill ringa och boka tid, säger Bibi Estev, områdeschef för pandemiuppdrag.
Vaccination kommer att erbjudas på vaccinationscentralerna i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad och på tolv vårdcentraler fördelat över regionen. Centralerna fortsätter alltså att hålla öppet. Under april finns det gott om lediga tider just nu.
Det är även aktuellt med en andra påfyllnadsdos till personer från 18 år, som har måttlig till allvarlig immunbrist på grund av sjukdom eller behandling. Rådgör med en läkare vid osäkerhet. Det ska ha gått minst tre månader sedan föregående dos.
Tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat en fjärde vaccindos till personer över 80 år, personer med hemtjänst eller hemsjukvård och personer som bor på särskilt boende för äldre.

TV-klipp och nyheter

Lundgren om nya fyraårskontraktet
FOTBOLL 2023-10-02 KL. 14:01
Premium

Lundgren om nya fyraårskontraktet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.