VÅRD 2022-02-15 KL. 09:10

Anställdas extrapass räddade verksamheten

Av Julia Sandstén Vikberg

Region Hallands extrapeng till vårdpersonal som jobbar extra för att täcka upp under smittovågen har använts mest av ambulansverksamheten i regionen. Enligt Anna Rosenberg, avdelningschef för ambulansen i Kungsbacka, har pengarna varit till stor hjälp.
– Det har varit riktigt tufft. Om vi hade löst det annars är svårt att säga, säger hon.

Anställdas extrapass räddade verksamheten
Anna Rosenberg, avdelningschef för ambulansen i Kungsbacka. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Kring jul- och nyårshelgerna steg covid-19-smittan i samhället och det var hög sjukfrånvaron bland vårdpersonalen inom Region Halland. För att få personal att hoppa in och ta pass utöver sitt ordinarie schema erbjöd regionen en extraersättning på 3000 kronor. Under december och januari hoppade personal in på totalt 1147 extrapass, vilket kostat regionen omkring 5,1 miljoner kronor. Ambulansverksamheten har jobbat flest extrapass. Enligt Anna Rosenberg har ambulansen i Kungsbacka haft det tuffare än vanligt under pandemin då sjukfrånvaron varit hög, särskilt under vissa perioder.
– Det var en hel del frånvaro i början av pandemin, våren 2020. Även nu i december och januari var det en hel del på grund av omikron. Det är många som har varit sjuka, suttit i karantän och varit hemma när familjemedlemmar varit sjuka. De här pengarna har varit till stor hjälp, säger hon.
Enligt henne har man inte behövt ställa någon ambulans på grund av läget, men personalen har slitit mer än vanligt för att få verksamheten att rulla på.
– Det har varit jobbigt för många. Många har jobbat flera dagar i följd. Vi har inte behövt kommendera någon att jobba, utan det har skett på frivillig basis. Personalen har varit otroligt hjälpsamma med att täcka upp vakanser. De har ställt upp här under hela pandemin så det är bra att de får pengar för sin insats, säger Anna Rosenberg.
Hur hade det varit december/januari utan extrapengarna?
– Då var det varit riktigt tufft. Om vi hade löst det annars är svårt att säga, säger Anna Rosenberg.

Erbjudandet om extraersättningen till personalen slutade gälla 14 februari. Anna Rosenberg tror inte att den kommer att behövas framöver för att täcka vakanser.
– Nu ser det bättre ut. Sjukskrivningarna är på väg ner. Vi såg redan när restriktionerna ändrades om hur länge man ska stanna hemma när man är sjuk eller anhöriga är sjuka att sjukskrivningarna gick nedåt. Som jag ser det kommer vi klara oss, säger hon.
Enligt henne har behovet av ambulans gått lite upp och ned under pandemin. Men nu är läget ungfär detsamma som det var innan 2020.
– Precis i början av pandemin gick det ned. Det var som att folk undvek att söka vård. Sedan gick det upp och var ganska mycket. Nu är det normaltillstånd och de flesta söker vård av andra orsaker än covid, folk blir nog inte lika sjuka av omikron, säger Anna Rosenberg.

Läs mer: Tufft arbetsschema för Andreas


SENASTE TV-NYHETERNA

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån
KULTUR & NÖJE 2022-07-05 KL. 21:00

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån

Debatt: En budget för ansvar och förnuft
DEBATT 2022-07-05 KL. 17:45

Debatt: En budget för ansvar och förnuft

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:46

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen
NYHETER 2022-07-05 KL. 11:55

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.