Vädret idag
Mestadels molnigt
17°C
Prognos juli 23, 2019
dag
Delvis soligt
22°C
 

Uppskattning behövs!

I början av året kom Arbetsförmedlingen med sin årliga genomgång av bristyrken. Ovärderlig läsning för de som vill planera för att snabbt komma i jobb efter skolan eller för de som vill byta karriär och vill veta vad man ska satsa på.
 
 
Det råder brist på apotekstekniker, vvs-montörer, kockar, tandläkare, läkare, psykologer, poliser, bussförare, lastbilschaufförer och lärare. Det stora behovet beror på olika saker: stora pensionsavgångar, många som inte orkar med och slutar, för få utbildningsplatser eller för få sökanden. Som exempel stod var fjärde plats tom på höstens polisutbildning.
 
 
Det behövs många olika åtgärder för att locka till bristyrkena. I Dalarna löstes den akuta personalbristen genom att rekrytera 32 tandläkare från Portugal. Just nu pågår en annonskampanj på vår hemsida för att locka till lastbilschaufförs-utbildning och Kriminalvården åker runt i Sverige och informerar om jobb med sin Krim-tour. Men det viktigaste kanske ändå är allas våra attityder och visad uppskattning. Sådant som bidrar till att höja statusen och lusten till yrkena på lång sikt.
 
 
Parallellt så utvecklas vardagsrasismen i Sverige. SVT publicerade för några dagar sedan inslag där det framgår att apotekspersonal utsätts för så grova rasistiska angrepp att man nu tvingats börja polisanmäla kunder. Kundkravet att vilja bli expedierad av ”svensk personal” har vi nog dessvärre bara sett början av. Ett uppmärksammat exempel var i valet i september då en man inte ville ge sin röstsedel till en färgad röstförrättare i en vallokal. Fler yrken vittnar om samma sak.
 
 
Som en motbild har det varit fint att läsa flertalet dagens ros-insändare här i tidningen till just till apotekspersonal. Men hur många positiva kundreaktioner som helst kommer inte att i längden kunna balansera kränkande och hotfullt bemötande. Hela vårt samhällsbygge är i riskzonen om vi inte kan upprätthålla viktiga samhällsfunktioner för att ingen vill jobba där.
 
 
För de som tycker att invandrare ska göra rätt för sig eller packa och åka hem borde det väl vara en självklarhet att uppmuntra till utbildning och egen försörjning. Det är därför så motstridigt att rasisterna angriper de som faktiskt gör precis rätt. Detta gör rasismen till ett allvarligt hot mot vårt välfärdssystem. Kontraproduktiva skulle man kunna kalla dem, rasisterna. Eller rätt och slätt extremt osmarta.
Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Isak Bengtsson
    februari 2nd, 2019 19:49

    Det SD och andra ”invandringskritiker” missar är att många invandrare startar företag och att det därför bli plus minus noll i fråga om arbetslösheten.

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!