22 Januari 2020 13:00 | Christina Forlin

Nytt år, nya föresatser och ”nyordslistan” i Språktidningen. Smaka på popcornhjärna, aspludd och smygflyga, det är som om man får 2019 serverat i koncentrat.

Gretaeffekten är kanske ett mer välkänt begrepp, ganska etablerat vid det är laget.

Uppfinningsrikedomen är stor. Ord med anknytning till klimat och mat trendade. Man började prata om växtbaserat kött, ett livsmedel som ska likna kött men som är gjort av vegetabiliska ingredienser. Företag bland annat i USA experimenterar förhoppningsfulla om att trenden mot mer vegetarisk kost ska stå sig. En hamburgare som smakar precis som en med nötkött, men gjord av ingredienser från växtriket, tror man är framtiden. Fascinerande att det är så viktigt med just den smaken. Men uppenbarligen är många övertygade, och satsar stora pengar.

Tågskryta är ett annat nyord. Det gör man när man vill framhäva hur duktig man är som tar tåget i stället för flyget, och smygflyga innebär att man trots allt tar flyget och skäms, och inte heller berättar om det.

Tågskrytare har jag faktiskt en del i min omgivning, och har genom åren tyckt att de är en aning ansträngande. Det är jättebra med tåg, åk på, men berätta inte det varje gång. Det blir så förutsägbart och tråkigt.

Popcornhjärna kan man tycka att man har i många fall, liksom lätt, uppblåst och tom. I det här fallet syftar det dock på ett ”tillstånd där hjärnan samtidigt ställs inför flera olika sinnesintryck, till exempel vid användning av mobiltelefon”, enligt Språktidningen.

Uttrycket kan alltså användas vid många tillfällen när vi multitaskar.

Förr, för tiotusentals år sedan, var det en fördel med en hjärna som snabbt observerade nya intryck och läste av omgivningen. Då var det en överlevnadsmekanism, nu i den digitaliserade världen kan det vara en grund för stress.

Cybersoldat är också ett begrepp som är nytt. Hörde att IT-soldat också testats på unga i gymnasieåldern, som inte alls var lika sugna på att utbilda sig till det under en eventuell värnplikt. Nej cybersoldat smällde högre, och en sådan ska förstås strida mot digitala hot från främmande makt, som vill förstöra vår elförsörjning exempelvis.

Nu återstår det att se om de nya orden fastnar i språk och medvetande så de blir självklara i samtal och spalter. Kanske får vi anledning att prata om aspludd även i år, när aspens frön likt snö far runt i luften i vår?

Längtar redan efter nästa års nyord, undrar just vad 2020 kan föra med sig.