”Unga har rätt till ett tobaksfritt liv”
Vitt snus är inte alls tobaksfritt. Dessutom utnyttjas barnarbetare för att odla det. Det vill A Non Smoking Generation att ungdomar ska känna till.
– Tobaksindustrin marknadsför det som ofarligt vilket inte stämmer, säger Shannelle Sahlin från A Non Smoking Generation.
Just nu genomför organisationen en föreläsningsturné i hela Sverige för att öka kunskapen och få ungdomar att avstå från tobak. Drottning Blankas gymnasium fick besök av Shannelle Sahlin och Andrea Kärrman från A Non Smoking Generation.
– Cigarettanvändning hos ungdomar har minskat men istället går de över till snus och då speciellt det vita snuset, säger Andrea Kärrman från A Non Smoking Generation.
Snusreklam
Tobaksbolagen tar hjälp av kända influencers för att nå ut till ungdomar och få dem att köpa vitt snus som jämfört med annan tobak antyds vara ofarligt. En Novusundersökning visar att snusreklamen når ut till ungdomar och att endast sex procent av dem vet att det vita snuset framställs av tobak och odlas av barnarbetare.
Dessutom innebär tobaksproduktionen en stor miljöpåverkan. Föreläsningen Barnarbete i ny förpackning belyser att traditionella tobaksprodukter liksom nya som vitt snus och e-cigaretter bidrar till samma hållbarhetsproblem.
– Vi vill bredda perspektivet och inte bara berätta om hur farligt det är med tobak. Vi vill visa vilken miljöpåverkan tobaksproduktion har och hur den påverkar oavlönade barnarbetare som inte har råd med skyddsutrustning, säger Andrea Kärrman.
Hållbarhetsperspektiv
Under föreläsningarna görs värderingsövningar, eleverna får frågor och kan ställa egna. Det kan handla om varför man börjar röka eller vem som bär ansvar för att uppnå de globala målen.
– Vår poäng är att alla har ett ansvar, säger Shanelle Sahlin.
Målgruppen är årskurs sju och uppåt och syftet är att stötta ungdomar att inte börja använda tobak.
– Vi jobbar förebyggande och vill ge bra argument, inspirera och motivera, säger Andrea Kärrman.
Det ska inte vara skrämselpropaganda utan information som ska få ungdomarna att inse att tobaksfrågan rör fler områden än deras egen hälsa.
– Det handlar också om klimatet, planeten och att det skadar andras hälsa, framför allt barn. Vi vill inte lägga skulden på tobaksbrukaren utan på tobaksindustrin. Unga har rätt att få denna kunskap och rätt till ett tobaksfritt liv, säger Shanelle Sahlin.
Fler nyheter här