JOBB & PENGAR 2021-05-27 KL. 22:30

Undanhöll 2,8 miljoner – får samhällstjänst

Villkorlig dom, 160 timmars samhällstjänst och 3 års näringsförbud. Det blir straffet för en 62-årig IT-företagare som genom att missköta sin bokföring i flera år undanhållit inkomster på närmare 2,8 miljoner från beskattning.

Undanhöll 2,8 miljoner – får samhällstjänst

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

62-åringen som är bosatt i ett samhälle i Kungsbacka kommun har drivit sitt It-företag prickfritt i många år. Men 2016 började det gå utför.

Svårt sjuk i cancer


I samband med att mannen drabbades av svår cancersjukdom och genomgick cellgiftsbehandling orkade han inte sköta sin bokföring som han brukade.

Följden blev att han missade att bokföra intäkter på närmare 670 000 kronor – inkomster han skulle ha skattat och betalat sociala avgifter för.

Kämpade för sitt liv


Företagaren fortsatte att kämpa mot sin cancer även påföljande år. Under 2017 och 2018 struntade han i princip helt i firmans bokföring – enligt egen uppgift för att han hade fullt upp med att kämpa för sitt liv mot sin svåra sjukdom.

Under denna tid uppger företagaren att han varit i princip helt arbetsoförmögen. Att närmare 1,2 miljoner per år ändå rullat in på hans företagskonto förklarar han med att pengarna varit betalningar för automatiserade tjänster som inte krävt någon egentlig arbetsinsats från honom personligen.

Åtal för bokföringsbrott


Bokförningsslarvet uppdagades då Skatteverket för en tid sedan bestämde sig för att kontrollera IT-företagarens förehavanden sedan han missat att upprätta bokslut i tid.

Genom att vikta de inkomstuppgifter företagaren trots allt lämnat, mot insättningarna på hans bankkonto kom Skatteverket fram till att 62-åringen totalt undanhållit närmare 2,8 miljoner kronor från beskattning.

Upptäckten ledde till åtal för ett fall av bokföringsbrott och två fall av grovt bokföringsbrott mot 62-åringen.

Tvingades lägga ned


När företagaren för en tid sedan ställdes inför rätta vid tingsrätten i Varberg berättade han om sin sjukdom och hur den påverkat hans förmåga att sköta firman.

Enligt 62-åringen blev konsekvenserna av hans hälsoproblem till sist så svåra att han tvingades lägga ned sin företagsverksamhet och istället gå ut i en arbetslöshet som sedan dess varit bestående.

Graverande bevisning


Tingsrätten konstaterade att bevisen mot IT-företagaren var så graverande att han utan tvivel måste anses ha gjort sig skyldig till brott.

Men då han tidigare skött sitt företags ekonomi prickfritt och på grund av att svår sjukdom varit orsaken till att han begått de brott han åtalats för ansågs ett fängelsestraff vara en alldeles för hård påföljd i det aktuella fallet.

Med villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst straffas nu den 62-årige företagaren. Mannen ska även stå för kostnaden för sitt försvar, samt erlägga avgift till Brottsofferfonden.

Totalt rör det sig om utgifter på cirka 10 000 kronor.

I samband med att domen mot 62-åringen avkunnades meddelades mannen näringsförbud i 3 år.

TV-klipp och nyheter

Lärorikt om hemberedskap
2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Positiva trenden håller i sig för Onsala
2025-05-10 KL. 19:31
Premium

Positiva trenden håller i sig för Onsala

Fjärås tog komfortabel seger
2025-05-10 KL. 19:51
Premium

Fjärås tog komfortabel seger

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-10 KL. 19:51
Fjärås tog komfortabel seger
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.