Annons

Tydligt säljläge för stugägare

Coronakrisen har fått priserna på fritidshus att skjuta i höjden. Reserestriktionerna får många att vilja köpa torp. Samtidigt vill de som redan har en sommarstuga ogärna skiljas från den.

Jobb & Pengar | 30 Juni 2020 18:35

Funderar du på att sälja stugan? Din tid är nu.

FOTO: Pixabay

Det har skapat ett guldläge för den som tänkt göra sig av med sitt sommarhus. I takt med att utbudet av fritidshus minskat och antalet stugspekulanter blivit fler, har priserna stigit kraftigt.

Färre stugor – fler spekulanter

Enligt en kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling sjönk utbudet av halländska sommarstugor med mer än en tredjedel (36 procent) under maj månad, jämfört med maj 2019.

Att det är Coronavirusets effekt på våra resvanor som ligger bakom råder det inget tvivel om. I början av våran var skillnaden i utbud mellan 2019 och 2020 högst marginell. Men sedan mitten av april har antalet sommarstugor som bjuds ut till försäljning på bostadssajten Hemnet minskat dramatiskt.

”Säsongen blir längre i år”

Att du ännu inte bestämt dig för att göra slag i saken och bjuda ut din sommarstuga till försäljning gör inget. Årets säsong för fritidshus är inte över än.

– Vanligtvis säljs flest fritidshus under andra kvartalet, men i år blir säsongen troligen längre. Om du ska sälja kan exempelvis tillträdesdag vara något att förhandla om, så att du kan ha kvar stugan även över sommaren, tipsar Marcus Svanberg – VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

För att få ut mesta möjliga vid en försäljning finns några saker som kan vara bra att tänka på:

  • Låt besiktiga ditt fritidshus och försäkra dig mot dolda fel. Många som letar fritidshus har rest långt till visningen. Att redan vid första titten kunna ta del av ett besiktningsprotokoll och få veta att det finns en försäkring mot dolda fel brukar vara så uppskattat att det även syns på slutpriset. ”Klara papper” från start minskar också risken för missförstånd när affären slutligen ska göras upp.
  • Utnyttja det fina sommarvädret. Att kunna visa upp uteplatser och grönytor när de är som grönast brukar öka intresset hos spekulanterna. Städa upp, torka av utemöbler, sätt växter i fina krukor och klipp gräset så stugan ännu mer inbjudande ut.
  • Var flexibel. Semestrande spekulanter kan vilja titta på ditt sommarhus lite när som helst i veckan. Håll ordning i sommarhuset och var startklar för visning vid olika tider.

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bamba utgör största trängselrisken på Aranäs

Skola Sedan skolstarten för en knapp månad sedan har två personer på Aranäsgymnasiet insjuknat i covid-19. Det har ...

Pandemin till trots – bopriserna fortsätter öka

Politik Det pratas om prisfall på bostäder i coronakrisens spår. Men i Kungsbacka fortsätter priserna uppåt.Prisfall ...

Lättnad och längtan inför skolstarten 

Skola Distansundervisning gick an, men ingenting går upp mot att träffas i verkligheten. Det tycker Mikael Blomgren, lärare ...
Annons