Vädret idag
Molnigt
14°C
Prognos juli 16, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Turism ger image och inte bara information

Det finns många beslut här i Kungsbacka, som jag inte förstår. Ett av dem är definitivt påhittet att precis vid högsäsongens start flytta turistbyrån från fungerande lokaler till ett mycket mindre och ännu inte färdigbyggt utrymme i Kulturhuset Fyren. Det låter som riktigt dålig timing, och bättre har det inte blivit av trafikkrånglet, när den uttjänta bron på Borgmästaregatan nu har stängts av. Tillgängligheten till det nya turistbyråläget blir ju därmed tämligen komplicerad. Men det tycker man kanske inte gör något, eftersom man hänvisar till att turistinformation numera främst ges via nätet. Förvisso en sanning, men lika sant är att ett gott personligt bemötande är nog så viktigt för att ge kommunen god image. Och en sådan behöver turismen i Kungsbacka verkligen, inträngd som staden är mellan storstaden Göteborg och Varberg med sina stadsnära badstränder. Det är viktigt att ordentligt kunna propagera för allt fint vi har att erbjuda här och därmed skapa intäkter till många människor.

Tro nu bara inte att jag tycker det är fel med turistbyrå i Fyren. Tvärtom! När Fyren byggdes var det faktiskt meningen att den skulle placeras där. Fast med besparing av pengar och ytor blev det svårt att få plats med allt, som var planerat. Turistbyrån gjorde ett tappert försök att flytta med in i Fyren men vände snabbt åter till sina gamla lokaler i anslutning till de då nyöppnade (och numera så sorgligt nedlagda) konstnärshuset. Annars fanns det då storslagna planer för turistbyrån i Fyren. Som dåvarande ansvarig för konsthallen hade jag föreslagit att det där, gärna med hjälp av konstnärer, varje sommar skulle visas egenproducerade utställningar om Kungsbacka ur olika synvinklar. Mitt i dessa skulle turistbyrån byggas in. Min tro var att det både skulle bli spännande för alla innevånare och högst informativt för turister. Den planen blev inte verklighet. Då. Men kanske kan den bli det nu? Att turismen i Kungsbacka har nära kopplingar till konsten är alltså ingen nyhet. Det proklameras nu att de båda blivit sambor, men det har de nästan alltid varit med uppehåll för ett drygt decennium med turistbyrå i innerstaden. Och visst kan de båda verksamheterna berika varandra, om man bara satsar rejält på det.

En fundamental miss för turismen var annars när att man av kostnadsskäl avstod från att göra gamla stationshuset till turistbyrå. Gott bröd och korvförsäljning i all ära, men nog hade det läget vid tåg och bussar varit suveränt för en turistbyrå. Dessutom hade det bjudit på en chans att skapa en kulturhistorisk image i det allra första stenhuset, som byggdes i Kungsbacka.

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 12 juli

kl 10.30 Gemensam promenad i Åsa. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

kl 12–15 Origami. Prova på att vika djur och blommor, loppor eller båtar till vattenleken utanför Naturum. Origami är en gammal japansk konstform som roat både stora och små i mer än tusen år.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås.

Lördag 13 juli

kl 11–15 Biodlingens dag på Naturum. Kungsbacka biodlarförening svarar på frågor...

Läs Mer

Så här funkar eNH!