Ida Espling-Ek, i väst, tonar ner förväntningarna som satts på laget inför säsongen.

FOTO: Jasmin Frljevic

Fakta

HK Aranäs återstående spelschema
Aranäs-Eslöv 16/2
Aranäs-Hellton Karlstad 23/2
Aranäs-Kärra 1/3
Skånela-Aranäs 4/3
Aranäs-Tyresö 14/3

Tabellen
Kristianstad 28 p
Eslöv 28 p
Kärra 24 p
Hallby 21 p
Helsingborg 19 p
Aranäs 19 p
Drott 14 p
Skånela 11 p
Hellton 11 p
Tyresö 11 p
Eskilstuna 10 p
Nacka 8 p
Seriesegraren går direkt upp till SHE. Lag 2-4 får spela kval mot lag som kommer från SHE.

HANDBOLL. September månad och premiären var nalkande. Norra Halland bad seriens tränare att lyfta fram det lag som de höll som favoriter att vinna serien. Fem av tolv tränare lyfte fram HK Aranäs. Ytterligare tre tränare tippade att Aranäs skulle knipa en av de tre kvalplatserna till SHE.

Med sex matcher kvar att spela är Kungsbackaklubben nedanför kvalstrecket. Något som inte stressar upp mittsexan Ida Espling-Ek som istället ser att klubbens målsättning bör vara att etablera sig som ett lag i allsvenskan.

– Vi har haft mycket press på oss utifrån att vi ska nå så högt upp i tabellen som möjligt. Men vi får komma ihåg att förra året var det första för oss i allsvenskan, säger Espling-Ek.

Många satte er som favoriter inför året, har det varit en nackdel?

– Både ja och nej. Självklart vill vi uppåt och då ska man ligga högt i serien. Samtidigt ska man inte ta sig vatten över huvudet, för vårt mål är att etablera oss. Jag ser inte det som en nackdel egentligen, men det har kanske blivit en stor press utifrån, säger Espling-Ek.

Svajig form

En av delarna det pratades om i Aranäslägret inför säsongen var att de djupa dipparna behövde planas ut för att laget skulle bli ett stabilt topplag. Den utvecklingen har inte synts till under denna säsong. Kungsbackalaget fick inleda serien med många bortamatcher och förlusterna radades upp. Hemma i Aranäshallen var man dock fortsatt starka.

Anledningen till den svajande formen menar Espling-Ek är att ett truppbygge tar tid.

– Vi är ett ungt lag med många nya spelare i truppen. Det tar ett tag att få ihop ett lag ordentligt och vi måste få utvecklas i lugn och ro. Det är klart att vi har slarvat i många matcher. Men vi lär oss av det under varje match och varje träning, säger hon.

Tagit kliv i utvecklingen

Espling-Ek var med i laget som tog klubben upp till allsvenskan för två säsonger sedan. Numera är hon en cementerad startspelare som både får spela försvar och anfall. Hon är nöjd med sin utveckling så här långt.

– För min del tycker jag att det har gått framåt. Jag kämpar och jobbar för att bli så bra som möjligt. Jag har utvecklat mitt anfallsspel framförallt. Men sedan tycker jag att jag utvecklats bakåt också. Jag har en annan trygghet på plan nu än vad jag hade för ett år sedan, säger 21-åringen.

HK Aranäs har under veckan slipat på detaljer för att inte åka på en ny storförlust mot Eslöv på söndag.

Kvalhoppet lever

Chansen för HK Aranäs ta förstaplatsen i serien är ännu inte matematiskt bortblåst. Även om det är nästintill omöjligt. Med 12 poäng kvar att spela om är Kristianstad elva pinnar före Kungsbackalaget. Däremot lever hoppet om en kvalplats. Hallby innehar just nu den sista av de tre kvalplatserna, två poäng före Aranäs. De andra platserna ligger i Kärras och Eslövs händer. Två lag som HK Aranäs ska ställas mot under de avslutande matcherna. Först ut är Eslöv på hemmaplan på söndag.

Vid lagens tidigare möte under säsongen krossade Eslöv Aranäs med 32–25. En match som försvarsspecialisten Espling-Ek missade på grund av en hjärnskakning.

– Som jag har förstått det var det stressigt i spelet och vi satte inte riktigt skotten. Det gäller att ha fokus på söndag, säger mittsexan.

Redo att lägga ner jobbet

Det väntar en tuff avslutning på säsongen, med många viktiga möten med lag framför Aranäs i tabellen. Något som talar för Kungsbackalaget är att fem av dessa sex matcher spelas i Aranäshallen.

Känner du att ni har det i egna händer?

– Bara vi jobbar på under träningarna, gör allting rätt och går för det till 100 procent så kommer vi att vinna. Sedan är både Kärra och Eslöv väldigt duktiga med otroligt duktiga spelare. Så det kommer att bli tuffa matcher. Men vi kommer att jobba stenhårt för att vinna matcherna.

Om ni misslyckas med att nå en kvalplats, är säsongen ett misslyckande då?

– Nej, det tycker jag inte, säger Espling-Ek.