Vädret idag
Molnigt
13°C
Prognos maj 22, 2019
dag
Åskstorm
18°C
 

Tåg till Umeå eller flyg till Paris?

Jag skulle nyligen hälsa på mina föräldrar i Umeå och sökte efter biljetter. Av ren nyfikenhet kikade jag var jag skulle kunna åka för ungefär samma pris.

 

Till solen och värmen i Madrid. Till Paris för att äta baguetter och dricka vin på uteserveringar. Eller till England där jag har vänner som jag skulle vilja hälsa på.

 

Ibland kunde jag till och med hitta billigare biljetter till andra länder än till min barndomsstad uppe i norr. Tågbiljetterna till Umeå var någon hundring billigare än flygbiljetterna men även dessa låg i en prisklass som hade kunnat ta mig till många andra länder, dessutom betydligt snabbare än de 12 timmarna som tågresan tar.

 

Att det kan kosta mindre att flyga utomlands än att åka tåg inom Sveriges gränser känns bisarrt. Och befängt med tanke på den enorma mängd utsläpp som en flygresa medför i jämförelse med en tågresa. Man kan inte låta bli att fundera på om det verkligen borde vara så, speciellt när man ser hur gräsbränder härjar runt om i Sverige just nu trots att det bara är april. Det är klimatet som betalar den höga notan för flygresorna, inte vi.

 

Denna gång bokade jag trots allt en tågresa till Umeå, till mina föräldrars och klimatets glädje. Och som rutinerad tågresenär vet jag hur man får 12 timmar att flyga förbi – genom att boka sovtåg. Detta kräver dock att man har turen med sig. Annars kan man hamna i samma vagn som ett spädbarn som gråter stup i kvarten eller någon som snarkar så det knakar. Dessa gånger är dock undantag.

 

Oftast är det ganska så mysigt att krypa ner under täcket och vaggas till söms av tåget, till det sövande ljudet av gnissel och rassel, med en känsla av att vara på väg någonstans. Och sedan vakna upp på andra sidan Sverige. ​

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 64 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 21 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

kl 12 Musikal till lunch i Släps kyrka med Märta Fransson och Wojciech Gluch. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 14–15 Fota med mobilen. Tips om hur du tar bra bilder och kan...

Läs Mer

Så här funkar eNH!