Annons

”Svårast är att nöja sig”

Hon har hållit på med musik så länge hon kan minnas. Nu har Sophie Apell, elev på Löftadalens folkhögskola, samlat sina tolv bästa låtar på ett album. Första smakprovet ger hon oss den 29 maj.

Nöje & Kultur | 27 Maj 2020 20:47

Hon har hållit på med musik så länge hon kan minnas. 29 maj släpper Sophie Apell sin första singel, Hans & Greta.

FOTO: Malin Apell

MER OM SOPHIE

Ålder: 23

Bor: Göteborg (tidigare Löftadalens Folkhögskola i Åsa)

Familj: syster, mamma, pappa och pojkvän

Fritidsintressen: att cykla och bada

Äter helst: chips – är Estrellaförespråkare

Dricker helst: irländsk öl

Läser helst: poesi och Erland Loe, som är en favoritförfattare

Tittar helst på: är en rom-comälskare och stort fan av Greys anatomy som även gillar deckare

Lyssnar helst på: gärna musik på svenska – pop, visa, lite hip-hop och musikervänners musik

Drömmer om: att få bo i en fin stuga vid havet och ta morgondopp varje dag

Motto: har inget

Dold talang: är bra på att stå på huvudet

Aktuell: med nya singeln Hans & Greta som släpps på flertalet plattformar den 29 maj och debutalbumet Spådom i sensommaren som släpps i augusti

Då släpper singer-songwritern Sophie sin allra första singel Hans & Greta. Lanseringen blir bred. Hennes musik ska gå att hitta överallt – på Spotify, Apple Music, Itunes, Youtube och Sound Cloud.

Känd för pubpubliken

Går allt som planerat kommer ytterligare två titlar att finnas tillgängliga för streaming innan debutalbumet Spådom i sensommaren släpps någon gång i augusti.

– Eventuellt kommer jag även att trycka upp albumet på vinyl, avslöjar Sophie Apell.

Hos den breda publiken har hon ännu inte nått kändisstatus. Men den som gillar att gå på puben och krogen i Göteborg, för att lyssna på sköna låtar kompade på akustisk gitarr känner lätt igen henne.

Många spelningar

Fastän Sophie Apell bara är i början av musikkarriären har hon hunnit göra en hel del klubb- pubspelningar under senare år.

– Ja, jag har spelat ganska mycket de senaste fem åren – särskilt på somrarna, och mest i Göteborg. Jag har även turnerat lite med några av mina musikervänner i södra Sverige, berättar hon.

Sophie spelar gärna ihop med andra, när möjlighet finns. Men hon är lika gärna ensam på scen. Nya plattan är också något hon jobbat med helt själv – från texter och musik, till inspelning och lansering.

”Passar för ensamjobb”

Ibland skulle hon uppskatta att ha ett stort skivbolag bakom sig, som kunde fixa mycket av det praktiska runt skivproduktion och konserter, som följer med livet som artist. Men att ha full kontroll över hela sin process har också en uppsida.

– Med den musik jag gör passar det väldigt bra att göra allt själv. Men samtidigt vore det bra att ha ett helt team runt sig, i vissa situationer. Med albumet vore det till exempel kul att kunna åka ut och spela med dem som varit med på skivan. Fast jag har många musikervänner som stöttar och som har hjälpt mig med albumet, säger Sophie Apell.

Sophie Apell, Hans & Greta
Snart är den här. Sophie Apells singel Hans & Greta. FOTO: Malin Apell

Vad drömmer du om, som musiker?

– Jag vet inte. Det skulle i vart fall vara roligt att kunna spela mina låtar för folk som tycker om dem. Hur många de är spelar inte så stor roll. Det viktiga är att de gillar mina låtar.

Att ge ut en platta kan vara utmanande. Vad har varit svårast?

– Att nöja sig. Att se att nu är det tillräckligt bra. Att nu kan man gå vidare till nästa steg. Många musiker är perfektionister och när man sitter ensam, utan någon som sätter stopp, är det lätt att fastna i detaljer. Det kan vara ett knarr från gitarren eller golvet som man inte tycker låter bra. Detaljer man retar sig på, men som för den som lyssnar lika väl kan bli det där ”lilla extra” som gör låten till något alldeles speciellt.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Irriterat efter beslut – barn hänvisas till besvärlig väg

Nyheter I Åsa är stämningen alltjämt långt under topp efter det senaste beslutet om skolskjuts. Detta då barn ö...

Skolskjutsbeslut klara

Skola Nu har kommunen skickat ut beslut om skolskjuts. Förra årets hårda strid där föräldrar fick ...

Honung ska locka cyklister

Med värmen kunde bina äntligen sätta full fart. Därmed är det även bråda dagar för ...
Annons