Annons

Susan vill värna om coronahundarna

Antalet hundar i Sverige har ökat explosionsartat under coronapandemin. Susan Andersson upplever att många köpare inte tänker igenom beslutet tillräckligt noga.

– Coronahundar blir sålda på Blocket och vissa blir till och med avlivade när ägare inser hur mycket jobb det faktiskt innebär att äga en hund, säger hundtränaren Susan Andersson.

Nyheter | 14 September 2021 08:30

Susan Andersson har träffat många nya hundägare under pandemin som har problem med sin hund.

FOTO: Eric Andersson

I början av varje månad sammanställer Jordbruksverket statistik över hur många registrerade hundar det finns i Sverige. I dagsläget finns 1 028 000 registrerade hundar i landet och fler väntas tillkomma. 2019 registrerades i snitt 5 213 nya hundar varje månad. Förra året hade siffran stigit till 5 959 per månad och under årets första åtta månader har ett genomsnitt på 6 771 hundar registrerats varje månad.

Bristande kunskap

Susan Andersson driver Tockeborgs hund där hon erbjuder kurser, hembesök och allmän rådgivning för hundägare. Hon upplever att det är främst okunskap hos nya hundägare som leder till problem.

– Många impulsköper en hund, framför allt nu under pandemin. Att äga en hund innebär ett enormt ansvar då du måste kunna lägga ner tiden som krävs samt ha en livssituation som tillåter det. Alla tänker inte på det utan upptäcker det längs vägen och försöker då sälja hunden. Jag har till och med hört om hundar som blivit avlivade på grund av detta.

I och den stora efterfrågan på hundar ser en del oseriösa uppfödare det som en chans att tjäna pengar. Kölistorna till hundar från Svenska Kennelklubbens uppfödare är långa vilket gör att andra aktörer och marknader kunnat ta en större roll.

– Både köpare och säljare har ett ansvar över att det ska bli så bra som möjligt för hunden. Men det har blivit väldigt mycket business över det med mer fokus på pengarna än hundarna, säger Susan Anderson.

Mycket att tänka på

Innan man bestämmer sig för att bli hundägare finns det mycket som behöver tas i beaktning. Och det är viktigt att läsa på, både om den specifika hundrasen och vad som krävs av ägaren.

– Många köper en hund för att den är söt och ser det som en present till sina barn. Men det fungerar inte så. En hund är ingen leksak utan en levande varelse som behöver uppfostran, omvårdnad och omtanke, säger Susan Andersson.

En gemensam nämnare för många av de personer hon träffat är att allt är guld och gröna skogar under tiden när hunden är valp. Det är när hunden blir äldre och vissa beteenden förändras som problemen börjar.

– Precis som för oss människor så händer det saker med hundar när de kommer upp i tonåren. Och när man är inne i jobbiga perioder måste man be om hjälp på ett eller annat sätt.

Känner skam

Hon upplever att en del människor känner skam över problemen med sin hund. Promenader uteblir för att hunden skäller eller gör utfall och de vågar inte bjuda hem folk för de inte vet hur hunden beter sig i situationen.

– Det bästa råd jag kan ge är att söka hjälp. Gärna så fort som möjligt, men så länge hunden är frisk är det aldrig för sent att förändra ett beteende. Och det finns flera ställen lokalt som erbjuder hundcoaching av olika slag.

 

Läs fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ungdomarna är hungriga på vaccinet

Vård Tonåringarna i Halland verkar angelägna att vaccinera sig mot covid-19. Under första veckan då vaccinbokningen har varit ö...

Astra-vaccinerade kan bli först att få tredje dos

Vård Troligen kommer många att få en tredje dos covid-19-vaccin. Det råder dock delade meningar om ifall man ...

Oroande trend i Halland – smittan ökar bland unga

Vård Efter en tid då antalet covid-19-fall minskat kontinuerligt har man nu noterat en ökning i Halland. Redan i mitten ...
Annons