Vad är det som sker på fältet mitt emot idrottshallen i Vallda? Jo, en sumpig åker höjs med jordmassor. Och till skillnad från ett liknande projekt i Hanhals förra året verkar allt vara i sin ordning.

 

Åkern i Vallda är sumpig och blöt och svår att bruka. Därför vill markägaren höja den genom att först skyffla bort ett lager med matjord, och därefter fylla på med sten och jord.

Transportföretaget Viavest har fått uppdraget, och det blir därmed en vinna-vinna-situation. Åkern blir bättre, och Viavest får avsättning för jordmassor från byggen.

Cirka 15 000 kubikmeter massor får lov att tippas på platsen, och som mest får åkern höjas med 1,5 meter.

För att minimera eventuella utsläpp har en mindre vall lagts upp.

Det här med att göra av med lermassor från byggen är en knepig fråga. Är det huvudsyftet, är det fråga om deponi och helt andra krav. Men i det här fallet har länsstyrelsen gjort bedömningen att förbättringen av åkern är ett giltigt skäl.

Förra året blev det stor uppståndelse i Hanhals i ett liknande fall, när man hittade cement och annat avfall i en del av massorna. Det projektet avbröts så småningom.

Men här verkar alla ha gjort hemläxan.

Just nu kommer fyllnadsmassorna från byggena i Kolla parkstad, och där har det tidigare varit åker så den jorden bedöms vara ren, eller som det heter ”jungfrulig”.

Skulle Viavest hämta massor från andra byggen, måste man i god tid ta prover och visa att det inte är förorenat.

Lastbolstransporten får bara ske vardagar 07-18 och under max 18 månader.

– Det finns inga konstigheter som vi kan se. Men vi kommer även att göra oanmälda inspektioner. Men än så länge verkar allt positivt, säger miljöinspektör Tina Carlson.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.