27 Maj 2021 09:00 | Annika Lundby

Härom veckan startade åttaåriga dottern och hennes kompis parfymbutik. De hade plockat blommor, mosat och blandat med vatten och tagit fram verkligen vackra parfymer. Dock var kanske doften inte lika tilltalande. Sedan hade de märkt upp vad varje parfym kostade och därefter tagit med ett bord och ställt sig vid boulebanan där vi bor för att sälja. De hade gjort snyggt på bordet och dekorerat med blommor. ”Man måste ju fånga kunden”, fick jag till svar när jag påpekade hur fint de ordnat när jag kom dit för att handla.
För mig och ett par potentiella kunder berättade de också att de snart skulle lansera en ny parfym och att de även skulle annonsera i tidningen, samt att en journalist tagit kontakt med dem gällande ett reportage. Jag undrar var de får allt ifrån…
Men jag kom också att tänka på alla affärsidéer jag och min kompis hade som barn. Jag är ju uppvuxen på landet på en gård. Här såg vi oändliga möjligheter. Vi skulle starta camping. Målgruppen var tyska turister. I lyckorna i skogen skulle vi ha campingplatser. Vi skulle ordna med älgvandringar och för de yngre skulle det finnas en badanläggning. Vi skulle ha restaurang och café och självklart skulle vi servera nygräddade bullar till frukost. I ladugården skulle vi även ha salong där man skulle kunna få ansiktsbehandling och manikyr.
Och då jag alltid har tyckt att det är kul med motorer skulle man självklart kunna testa på att köra både rally och go cart. Och för de som gillar andra hästkrafterkrafter skulle man så klart kunna ge sig ut på tur i skogen till häst.
En annan affärsidé var att köpa den gamla affären där vi bodde och starta just affär. Även om vi förklarade för våra föräldrar att vi skulle göra lägenheter på ovanvåningen för att dryga ut inkomsten ville de inte ge sina åttaåringar något lånelöfte.
En sommar startade vi ett vägkafé. Vi bakade och sedan cyklade vi till kompisens farmor och hämtade hennes helt fantastiskt goda saft. För hemmagjord saft måste man ha. Sedan ställde vi oss utmed grusvägen där vi bodde. Med tanke på hur mycket tid vi lade ner var timpengen urusel. Men kul hade vi!

Läs fler krönikor här.