Storken har börjat bli synlig i Kungsbacka igen. Den här sågs nedanför Fjärås kyrka i helgen. Foto: Anna-Karin Holst

 

Storken är tillbaka i Kungsbacka. I alla fall på tillfälligt besök.

– De kommer flygande från Skåne där man sedan många år bedriver projekt för att få tillbaka storken till Sverige, säger Uno Unger, aktiv på Nidingens fågelstation.

 

I helgen lyckades Anna-Karin Holst ta en bild på en vit stork då den spatserade omkring på ängarna nedanför Fjärås kyrka och i fredags syntes den till på åkrarna mellan järnvägen och Björkris.

– Den sista tiden har det kommit en del rapporter från olika håll i Halland. Men storkarna brukar inte stanna länge på en plats, säger Uno Unger.

 

Förr var storken en vanlig fågel i södra Sverige, men i och med att våtmarker dikades ut och det planterades skog på åkermarken minskade stammen. 1954 häckade ett par för sista gången i Skåne, skriver projektet Storkhjälpen på sin hemsida. Projektet startade 1989 för att återetablera stork i Sverige igen och har under lång tid fött upp fåglar i voljärer.

– De senaste åren har man släppt ut ett par hundra fåglar varje höst och det är troligen en del av dem som så småningom flyger upp till Halland. Men jag skulle tro att det tar lång tid innan det är några storkar som häckar i Kungsbacka. Än så länge har de tillräckligt med plats i Skåne, säger Uno Unger.

 

Samtidigt kan konstateras att det inte blir något storkhägn i Särö. Tanken bakom en säröbos ansökan var att bedriva avel och sen frisläppa fåglarna i Kungsbacka. Men då krävs dispens från Naturvårdsverket, och någon sådan blev det inte.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.