Annons

Stora drömmar på estetelevernas scen

Genom sång, musik och teater vill estettreorna förmedla att det aldrig är omöjligt att uppnå sina drömmar. Årets uppsättning av Aranäsgymnasiets musikteater heter Höga drömmar.

Scen | 04 Februari 2020 13:00

Idag är det premiär!

Emma Scherman, som spelar under cover-polisen Lovisa, och Alice Andersson, som gestaltar bonden Rut, är förväntansfulla. Och lite nervösa.

– Det är väldigt kul och väldigt stressigt, säger Alice.

Ända sedan estetprogrammet startade i Kungsbacka 1994 har sistaårseleverna satt upp en musikteater på våren som kommunens skolor bjuds in till under dagtid och allmänheten på kvällstid. Enligt tradition brukar tidigare estetelever sitta i publiken.

Började i augusti 
Arbetet satte i gång i samband med skolstarten i augusti. Då bestämde eleverna handling och började ta fram ett manus.

Efter jul startade själva repetitionerna på scen. Till årets föreställning Höga drömmar kommer inspirationen från sagan om Prinsessan och grodan. I centrum står Tea, som vill öppna en restaurang, och Nicolas, som vill bli musiker. Om de två är ett par eller inte, får publiken själva tolka.

På vägen mot sina drömmar möter Tea och Nicolas olika hinder och människor som vill dem illa – men också av personer som vill hjälpa dem.

– Budskapet är att man ska sikta mot sina drömmar och att det alltid går att hitta en väg dit, förklarar Emma.

Alice Andersson och Emma Scherman på estetprogrammet ser fram emot premiären i nästa vecka.

Involverade hela vägen

34 elever från alla fem inriktningar på estetprogrammet och fyra lärare är involverade i teatern. Eleverna väljer själva vad de vill arbeta med och manuset anpassas efter deras önskemål. Tanken är att arbetet ska likna det professionella så mycket som möjligt.

Åsa Peterson är teaterlärare och uppsättningens regissör.

–  Vi försöker så mycket som möjligt att eleverna är involverade i hela processen, säger Åsa.

Förra veckan pågick repetitionerna för fullt. När eleverna fick se helheten av allt jobb började nervositeten att släppa, enligt Åsa.

När Norra Halland kommer på besök sätts en scen upp som handlar om en flaskuppgörelse där knarklangaren Abogor, spelad av My Sonn Lökholm, är inblandad. Ett pistolskott avfyras, polisen kommer och gripanden sker. Musiken förstärker dramatiken. Elever och lärare pausar och diskuterar. Samma scen görs om flera gånger. Positioner justeras, samspelet förbättras och replikerna repeteras.

– Det roliga är att alla försöker och gör så gott de kan, säger Åsa.

På tisdag, onsdag och torsdag spelas Höga drömmar på Kungsbacka teater för allmänheten.

 

Maria Hellström, reporter

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Lättnad och längtan inför skolstarten 

Skola Distansundervisning gick an, men ingenting går upp mot att träffas i verkligheten. Det tycker Mikael Blomgren, lärare ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...
Annons