SPORT 2022-07-13 KL. 21:52

Tufft för Gräppås på birdiejakten i SM

Av John Skoglund

Det startade bra i första rundan i Uppsala. Sen när det skulle spelas fyrboll där elitlagen pepprar flaggorna och gör massvis av birdie - där hängde inte Gräppås med fullt ut. Felix-Asper Karlsson gjorde några mycket viktiga birdies.

Tufft för Gräppås på birdiejakten i SM
Felix-Asper Karlsson gjorde viktiga birdies på Upsala GK. Foto: John Skoglund

SENASTE TV-NYHETERNA

Det blev dramatik innan tävlingarna ens hade startat. Marcus Warenius skadade sitt knä och mycket bedrövad fick han följa laget hemifrån. In kom Mårten Löfås, men det ska sägas att coachen Anders Claesson hade en mycket svår uttagning innan laget blev klart under förra veckan och där valet till slut föll på att Mårten Löfås skulle vara reserv. Mårten som exempelvis vann KM på Gräppås 2021 efter särspelshål mot onsdagens spelkamrat Elias Johansson är en mycket stark ersättare för Marcus Warenius.

Rond 1 Foursome:
Tävlingsformen anses vara den som är svårast i golf att nå ett lågt resultat. Du och din spelpartner slår vartannat slag. När det tävlas på elitnivå som i Uppsala krävs det samarbete på hög nivå. Alla spelare har egna önskemål om var på spelfältet man vill att bollen ska ligga när man ska slå.
Gräppås GK gjorde ett klart godkänt resultat.

Lukas Axén och Simon Hovdal gick runt på 72slag (Par72). Killarna startade lite skakigt med tre raka bogeys, men resterande 15 hål gav tre under par. Av alla 36 par som spelade var det endast sex par som hade bättre resultat. Mycket starkt!
Felix Asper Karlsson och Fabian Wennerlöf 77 slag (+5). Här var det två hål som fördärvade resultatet en aning. En dubbelbogey på hål 15 men fram för allt en trippelbogey på hål 7. Men grabbarna knöt näven i byxan och gjorde två raka birdies på hål 8 och 9.

I tisdagens tidning pratade coachen Anders Claesson om vilka målsättningar de kommer med till Uppsala. Nytt kontrakt i högsta serien, då är det top-13 som gäller och Anders nämnde om ett mål om top-7 som ändå verkar vara ett extraordinärt högt satt ”drömmål”.
Efter den första ronden ligger Gräppås GK sjua och med tre slags marginal ner till linjen för degradering.
– Killarna kämpar tappert där ute. Det är svåra pinnplaceringar och det blåser, säger Anders Claesson efter den första ronden på Upsala GK.

Rond två Fyrboll:
Här handlar det om birdiejakt. Man väljer det bästa resultatet på varje hål. En spelare tänker mer taktiskt medan den andre kan chansa och gå direkt på flaggan. Här visade det sig att det måste rassla in birdies annars tappar du i tävlingen.
Det tog fram till hål 8 innan Gräppås första birdie trillade i hål. Det var Elias Johansson som gjorde den och i bollen efter gjorde Felix-Asper Karlsson en vacker eagle och hålet direkt efter följde han upp med en viktig birdie.
Det var Felix-Asper Karlsson som gjorde de nödvändiga birdie så att laget fortfarande är bra med i kampen om fortsatt kontrakt.

Gräppås GK är enda klubb från kommunen, men två killar som tävlar för Hills GK i SM är starkt förknippade med Kungsbacka. Hannes Rönneblad har representerat Kungsbacka GK under merparten av sin karriär. Joakim Wikström har tävlat för Sjögärde GK i många år och spelar just nu starkt på Europatourens undertour Challenge Tour och var nyss femma på Italian Challange Open. Killarna syns ofta i Kungsbacka tränandes på anläggningarna både ute och inomhus.

Damerna spelar sitt SM på Vasatorps GK utanför Helsingborg. Här tävlar två tjejer från kommunen, även de för Hills GK i Mölndal. Amanda Linnér och Isabella Hahne.
Det kan bli det sjätte raka svenska mästerskapet för Hills damer på Vasatorp. Men efter första dagens tävlingar visar Hills GK inga mästartakter, ligger nitton slag efter ledande Halmstadsklubben Ringenäs GK

Imorgon torsdag startar även Division 1 med spel både för herrar och damer. På Onsjö GK spelar Kungsbacka GK och Sjögärde GK. I Skåne finns Forsgårdens GK för att tävla på Flommens GK.

Lukas Axén och Simon Hovdal stod för onsdagens prestation under förmiddagens foursome. Foto: John SkoglundLÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SPORT

Premium | SPORT 2023-06-01 KL. 09:30
Emil är ett steg närmare OS-drömmen
Premium | SPORT 2023-05-28 KL. 14:00
Dramatik med krascher under folkrace

Fler nyheter

MEST LÄSTA SPORT

Fler nyheter

SENASTE TV-NYHETERNA

Äntligen – nu har de tagit studenten!
NYHETER 2023-06-08 KL. 14:37

Äntligen – nu har de tagit studenten!

Se bildspel och film från firandet

Över 100 miljoner satsas på reningsverk
NYHETER 2023-06-08 KL. 11:45
Premium

Över 100 miljoner satsas på reningsverk

Budgeten har skrivits upp med 50 miljoner

Jönssons fullträff – slog till på SM
SPORT 2023-06-08 KL. 11:00
Premium

Jönssons fullträff – slog till på SM

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola
NYHETER 2023-06-08 KL. 09:30

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända
MILJÖ 2023-06-08 KL. 07:00
Premium

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp
JOBB & PENGAR 2023-06-07 KL. 20:00

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov
NYHETER 2023-06-07 KL. 18:00
Premium

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Sugen på att bo i ett rosa sagoslott? Då är det nu du ska skrapa ihop dina besparingar och slå till. Gåsevadholm är ledigt!