SPORT 2022-08-12 KL. 14:38

Tränarnas tankar om derbyt

Av Anton Lorentzson

Derbyt mellan Onsala och Tölö på lördag väntas dra mycket folk och bjuda på ett fint väder. Onsalas tränare Adam Fogelblad och Tölös Arian Faily ser båda fram emot matchen och hoppas främst att det blir en trevlig tillställning, men drar ner derbybetydelsen.
– Matchen betyder lika mycket som alla andra, säger Arian Faily.

Tränarnas tankar om derbyt
Tölös tränare Arian Faily. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

FOTBOLL. När lagen möttes i april, tidigt på säsongen, blev det 2–2 sedan Onsala kvitterat i matchens slutminuter. Nu är det dags för omgång 17 och mycket har hänt sedan dess. Onsala ligger på sjunde plats och Tölö på åttonde. Båda tränarna är överens om att lördagens match är just en match som alla andra.

– Vi har vårt mål, vilket är att säkra division 2-kontraktet. För det behöver vi 30 poäng. Tar vi tre mot Onsala på lördag så kommer vi närmare det. Tar vi en eller till och med noll poäng så får vi en ny chans i matchen efter. Vi har vår modell som vi jobbar med inför varje match och den här matchen betyder lika mycket som alla andra, säger Arian Faily.


Adam Fogelblad, tränare i Onsala. Arkivfoto: Eric Andersson


Prestige
Adam Fogelblad är lite inne på samma spår, att matchen är en i mängden för att nå säsongsmålet.

– Vi satte inte upp något tabellmål. Vårt mål är att få vårt eget spel att gå framåt. Att få ihop en bra grupp och spela bra fotboll. Det vill vi göra på lördag mot Tölö. Sen är det klart att matchen betyder något utifrån ett annat värde, vilket är vänskapsrelationerna mellan spelarna i de båda lagen. Det blir en annan prestige i att visa att man är det bättre laget och är bättre som spelare. Man vill ha rätten att skryta, säger Fogelblad.

Med tanke på att många spelare i de båda lagen känner varandra så tror Adam Fogelblad att det taktiska spelet kommer spela en ganska stor roll.

– Både jag och Arian är taktiskt drivna och intresserade av taktik. Det gäller att hitta rätt nycklar. Men vi kommer fortsätta spela vårt spel, men anpassa oss och vara aktsamma på vad de gör. De är taktiskt smarta i sitt försvarsspel och gillar att locka in dig i dåliga positioner. Vi får inte gå in i deras fällor.

Arian Faily:

– Det kommer handla mycket om duellerna och beslutsfattandet på plan. Vilka som får flyt och momentum. De spelar hemma på Rydet och kommer vilja ha bollen mycket. Vi får jobba med riskminimering och ta ansvar för våra prestationer. Vi kommer jobba vidare med det som kännetecknar oss, vilket är det kollektiva, intensiteten och ett bra försvarsspel. Vi är jobbiga att möta.

De båda tränare fick också frågan om vem de tror är mest sugen på att avgöra derbyt för sitt lag på lördag.

– Jag tänker på David Berntsson. Han har haft en fin säsong och ett bra driv. Det mest imponerade med honom är hans mindset, hur han tar sig an matcher. Han älskar sådana här matcher, så jag hoppas på honom. Men mest av allt hoppas jag att det blir en kul match att titta på, säger Adam Fogelblad.

Tölös tränare nämner ingen spelare vid namn.

– Alla är sugna på att avgöra en match som den här. Men hur det än går så kommer det bli supertrevligt. Rydet är ett fint ställe att hänga på på lördag, säger Arian Faily.


Matchen
Onsala BK–Tölö IF spelas på Rydets IP med start klockan 13.00 på lördag.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter