SPORT 2022-07-29 KL. 23:37

Målkungen visar vad han går för

Av Carl Schöndell

I Norra Hallands serie om kommunens målsprutor laddar vi upp inför lokalfotbollens återintåg i våra liv. Näste man att intervjuas är David Berntsson som har tagit klivet från Tölö IF till Onsala BK. Där har han omgående visat att han hör hemma i högre divisioner än tidigare.

Målkungen visar vad han går för
Flytten från Tölö till Onsala har varit en tidsfråga för David Berntsson. Och han trivs bra i klubben både på och utanför plan. FOTO: Carl Schöndell

FOTBOLL. David Berntsson har länge tänkt tanken på att representera Onsala BK och när både Gustav Lundgren och Victor Andersson lämnade OBK för spel i superettan respektive allsvenskan så var chansen för uppenbar att missa.

– Jag har varit ganska öppen och ärlig med att jag har tänkt att gå hit någon gång. Men de har haft otroligt duktiga anfallare som Victor Andersson och det är klart jag spelar fotboll för att spela. Men med facit i hand hade det inte kunnat bli bättre timing, säger Berntsson.

Det var därför inga konstigheter när Berntsson valde att lämna klubben som han representerat sen 2015. Och han lämnade också vid ett perfekt tillfälle. Tillsammans med anfallskollegan Hampus Ekdahl spottade de in 65 mål över två säsonger vilket innebar dubbel uppflyttning. Och känslorna för Tölö finns givetvis kvar.

– Jag hoppas verkligen att de klarar sig och det tror jag. Och jag kollar ofta på deras matcher när vi inte spelar samtidigt och jag har några av mina bästa vänner där, säger Berntsson.

Smakstart

Att säga att det har gått bra för anfallaren i sin nya miljö och i en division han aldrig tidigare spelat i skulle vara en underdrift. Det började förvisso lite småknackigt men när Berntsson ställdes mot sin gamla klubb i första divison 2-derbyt i Kungsbacka på över tjugo år så visade Berntsson att släkten är värst.

– Vi hade en tuff start mot bra lag men i den matchen lossnade det för mig och de två målen gav mig självförtroende och jag kunde rida på den vågen, säger Berntsson.

Och efter det har det gått bättre. Både för Berntsson och för Onsala BK. Man tog imponerande segrar, bland annat mot topplaget Husqvarna och seglade därefter upp i de högre regionerna av tabellen. Men sen har man vacklat i vissa matcher. Trots att laget många gånger dominerar spelet och bollinnehavet så dippar man och tappar fokus.

– Det var en period under vårsäsongen där jag kände att vi var hur bra som helst. Det spelar ingen roll vilka vi möter utan vi kommer dominera på plan. Men det blev lite hackigt och vi presterade inte på topp i varje match, säger 25-åringen.

Stim

För Berntsson är det nästan samma sak, åtminstone i målprotokollet. För det finns något mystiskt med Berntsson och hans målleverans. När anfallaren väl gör mål, så gör han det ofta i plural men sen kommer perioder då han inte är lika het längre och går mållös i några matcher.

– Självförtroendet är en stor del av mig som spelare. Jag kommer in i ett stim där jag inte riktigt tänker på vad jag gör, det bara händer. Då kan man göra mål på alla möjliga olika sätt. Men när jag tänker för mycket så händer det att det låser sig, säger Berntsson.

Han håller med om att det är en del av hans svagheter och medger att han har fler.

– Jag har mycket att jobba på. Att orka mer och vara lika klar i huvudet i minut 80 som 20. Jag hade gärna varit snabbare och mer explosiv, säger Berntsson.
Och vilka är dina styrkor?
– Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, hitta ytor och göra mål. Jag är väl egentligen en targetspelare som är helt okej i det felvända spelet, säger Berntsson.

Från mittback till anfallare

Ett ganska ödmjukt svar, det går inte att sticka under stolen med att Berntsson är en klinisk avslutare, det krävs inte många chanser för att han ska göra mål. Och det har ändå blivit tolv mål på de tretton inledande matcherna.

Ett imponerande facit för någon som inte har spelat division 2-fotboll tidigare. Och än mer imponerande när Berntsson berättar om sin period då han gjorde a-lagsdebut, då i IFK Fjärås, som mittback.

– Jag växte tolv centimeter på en sommar och kunde inte spela fotboll längre. Så jag började spela mittback från att jag var 12 till jag var 15. Spelade i Hallandslaget som mittback och gick till Fjärås som mittback, säger Berntsson.

Men när han väl fick tillbaka kontrollen över kroppen så var det ett svårt men i efterhand klokt beslut som då 16-årige David Berntsson tog. För istället för att fortsätta att kriga med IFK Fjärås, valde han att gå till Tölö IF och spela fotboll i juniorallsvenskan. Men med det kom ett krav.

– Jag sa till dem att jag var anfallare. Och då fick det ta den tiden det skulle, om det så skulle ta tre år. Sen tog det en månad och så kom jag in i det, säger Berntsson.

Succé

Sen dess har det varit idel succésäsonger för anfallaren. Bland annat gjorde han tio mål på sex matcher i sin första seniorsäsong. Han snittar nästan ett mål per match och om spelarna hade tagit med sig hattrick bollen hem, som de gör i de stora ligorna, hade han nog haft en hel del bollar där hemma. Men trots succén så har han aldrig tänkt tanken på att lämna för någon annan klubb än Onsala.

– Att till exempel spela division 1 har inte varit aktuellt. Man lever som en professionell fotbollsspelare men man får ingenting betalt för det. Då spelar jag mycket hellre i Onsala och har mycket roligare och inte tjänar några pengar, säger Berntsson.

Och det har inte heller funnits någon supersatsning på fotbollen i sig. Han har trivts i Tölö och division 4, gjort sina mål och levt livet utanför planen som vilken annan kille som helst. Men om chansen skulle dyka upp, att gå till något lag i högre divisionerna, så är Kungsbackakillen inte främmande för tanken.

– Jag kommer gör allt för att komma någonstans med min fotboll. Jag tror att om man inte gör det kommer man ångra sig i efterhand. Men det kanske blir ett halvår som går åt helvete, då får man leva med det och vet att man har gett det chansen.

Vet vad som krävs

Men i nuläget är det Onsala som gäller och Berntsson tror sig ha nycklarna för att både han och laget ska kunna prestera bättre under höstsäsongen.

– Vi har ofta varit bra i 50-60 minuter av en match och har lite problem med att vi kommer in i faser då vi tappar vår identitet. Vi hamnar i perioder där vi släpper in mål snabbt, senaste träningsmatchen släppte vi in tre mål på fem minuter och just det måste vi få bort.

Man går in i seriespel redan på lördag borta mot tabellettan Eskilsminne som man föll med uddamålet på hemmaplan. Därefter väntar trean Västra Frölunda så det kan bli en tuff kommande månad för de vitblåa, som avslutar augusti med spel i svenska cupen mot Örgryte IS.

– Det ska bli otroligt kul, det var ett av de tre lagen jag hade velat möta. De har mycket fans och det kommer bli mycket folk. Och på pappret är de det enklaste motståndet vi kunde fått. Det är också en chans för spelare i vår trupp att visa upp sig, kan man göra det mot dem kan man göra det mot många, säger Berntsson.

En vinst i cupmötet med Öis skulle innebära spel i svenska cupens gruppspel med de allsvenska lagen nästa år. Och det hade varit en milstolpe för Onsalas långsiktiga mål;

– De har varit tydliga med att det finns ett långsiktigt mål att nå division 1 och etablera sig där. Precis som de gjort i tvåan. Och man har bra förutsättningar här. Vi har precis fått två nya konstgräsplaner och har ett nytt klubbhus, det är stor skillnad på andra lag i kommunen, säger Berntsson.
Var slutar Onsala i år och hur går det för dig?
– Tyvärr räcker det kanske inte till kvalplats men strax under. Och jag fortsätter snitta ett mål per match, så om jag inte missar några blir det 24-25 mål, säger Berntsson med ett leende.


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SPORT

Premium | SPORT 2023-06-01 KL. 09:30
Emil är ett steg närmare OS-drömmen
Premium | SPORT 2023-05-28 KL. 14:00
Dramatik med krascher under folkrace
Premium | SPORT 2023-05-17 KL. 09:55
Klubban som driver många till vansinne

Fler nyheter

MEST LÄSTA SPORT

Premium | SPORT 2023-06-01 KL. 09:30
Emil är ett steg närmare OS-drömmen

Fler nyheter

SENASTE TV-NYHETERNA

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter
DEBATT 2023-06-01 KL. 14:15

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter

Så blir vädret under studentdagarna
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:44

Så blir vädret under studentdagarna

Emil är ett steg närmare OS-drömmen
SPORT 2023-06-01 KL. 09:30
Premium

Emil är ett steg närmare OS-drömmen

Åklagaren –
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:05
Premium

Åklagaren – "brott bland unga inte ovanligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.