SPORT 2022-07-25 KL. 11:55

Felicia gör drömmen till verklighet

Av Carl Schöndell

Felicia Jastré Högberg har under de senaste två säsongerna exploderat rent fotbollsmässigt. Men nästa steg för talangen blir collegespel i Kalifornien.
– Det har alltid varit en dröm, säger 18-åringen.

Felicia gör drömmen till verklighet
Siktar högt. Jastré Högberg väljer att gå sin egen väg. FOTO: Carl Schöndell

FOTBOLL. Kif, Tölö, Jitex, Fjärås och sen tillbaka till Jitex. Felicia Jastré Högbergs karriär har inte varit spikrak. Hon slog igenom ung men men fick prestationsångest i Jitex – tjejen från Hjälm har lärt sig att skynda långsamt.

– Jag har lärt mig att det ibland handlar om att samla på sig erfarenheter, att man inte alltid kan prestera på topp i varje match. Och jag ser college som ett sätt att utvecklas och komma tillbaka som en bättre spelare, säger hon.
Hon började spela fotboll när hon var runt fem eller sex år gammal, hon minns inte riktigt. Men sen dess så har fotbollen alltid varit vid henne sida.
Var du duktig redan som liten?
– Det är svårt att svara på. När jag började med fotboll var det utsläppt hår, flip-flops och plocka blommor på planen men när det väl blev match så fanns en vinnarskalle där och jag ville alltid vinna. Jag vill inte säga att jag var bra men jag var absolut inte dålig.

Hennes introduktion till fotbollen skedde via Kungsbacka IF som ung tjej. Men redan i 12-årsåldern bytte hon miljö för första gången när hon gick till lokalkonkurrenten Tölö IF.

– Det var egentligen att man hade fler vänner som spelade där, säger Jastré Högberg.

Men det blev inte många år i Tölö, för redan som 15-åring tog hon det stora klivet till Jitex F19-lag när hon följde med sin tränare Simon Johansson.
– Han har varit en stor del i min karriär. Han har alltid sagt till mig att jag inte behöver ha bråttom, säger Jastré Högberg.

Prestationsångest

Och det gick bra i Jitex. Så bra att hon fick chansen i a-laget.

– De låg i division 1 då och jag fick chansen där efter Gothia Cup den sommaren, säger Jastré Högberg som fortsätter berätta om en tung period som kantades av prestationsångest.
– Jag kände när jag kom till Jitex att det här var min chans, nu gäller det. Och man förstår inte som 15-åring att det tar tid, utan man känner att det är nu jag ska vara bra, säger Jastré Högberg.

Hennes resa gick möjligtvis lite väl fort och det blev istället ett kliv ner i seriesystemet för att kunna hitta tillbaka till glädjen och formen. Återigen följde hon med tränaren Simon Johansson.

Succé

Hennes sejour i Fjärås blev succéartad både för Jastré Högberg och laget. Hon skickade själv in 23 kassar från en slags fri roll i vänster ytterposition och det på bara elva matcher. Och de rödvita slogs länge med lokalrivalen Onsala BK om uppflyttning till division 1.

Succén belönades med en ny chans i Jitex. Och även om hennes målfacit inte är lika imponerande som i division 2, så har hon imponerat såpass mycket att hon fick chansen i det svenska F19-landslaget. Först i kvalet men också i sommarens EM i Tjeckien.

– För ett år sen var det seriestart i division 2 och då kunde jag inte se att jag skulle kunna ta mig till ett EM-slutspel. Vi fick en bra känsla i gruppen och bra sammanhållning. Vi ville verkligen vinna och var arga och besvikna när vi åkte ut i semifinalen. Men när man ser tillbaka på det så var det en mäktig upplevelse.

Flera stöttepelare

Hon ger mycket kredd till sina tränare Kajsa Tornfalk och Simon Johansson som alltid har stöttat henne, men också en del till sin pappa Niclas Högberg, som är hockeytränare och har tränat både damkronorna och Kungsbackalaget Hanhals Kings.

– Många tror nog att han har satt hög press på mig. Men det har alltid varit tvärtom. Fotboll har varit hans hobby och han tycker det är skitkul att kolla på matcher. Och han har kunnat se det från ett annat perspektiv, han kanske inte har så bra koll på spelet i fotboll men han vet vad som krävs mentalt för att ta sig till elitnivå. Så han har alltid kunnat hjälpa mig med prestationsångest och sånt som andra kanske inte förstår, säger Jastré Högberg.

Den eviga drömmen

Det är också i samklang med honom som hon fick idén om att spela på college.

– Jag och pappa har alltid pratat om det när jag var liten så det har alltid varit en dröm att spela på college, säger 18-åringen.

Att gå collegevägen som kvinnlig fotbollsspelare är inte ovanligt, för 10-15 år sen var det kanske den absolut bästa vägen att slå sig in i världsfotbollen med USA som en av de tveklöst bästa ligorna.

Men nu är läget annorlunda. Vissa toppklubbar som Arsenal, Wolfsburg och Lyon har förvisso satsat hårt på sina damlag länge. Men på senare år har lag från Italien, Spanien och inte minst de engelska lagen tryckt gasen i botten.

– Det är jättekul att det finns så mycket olika klubbar och att de etablerade proffsspelarna har så mycket att välja på. Men college är något som alltid har lockat mig och som jag velat göra. Och om det är någon gång jag ska göra det så är det nu. Jag är fortfarande ung och det kanske inte är just nu man ska slå igenom. Jag tänker att det handlar om att man ska lära sig och samla på sig erfarenhet för att bli bättre, säger Jastré Högberg.

Och det är främst att utvecklas inom fotbollen som gör att hon väljer college, hon får förvisso en bra utbildning utöver sina förbättrade fotbollsegenskaper. Men det är drömmen om att spela fotboll i USA som är den största anledningen.

– Jag är där mest för fotbollens skull. Men jag kommer antagligen att läsa International Business som jag fått höra är ett väldigt brett ämne, säger Jastré Högberg.

Anpassa sig

Men det kommer bli en stor omväxling, hon förklarar att hon inte är en morgonmänniska och gillar att ligga kvar i sängen på morgonen, larmet får gärna gå flera gånger innan hon går upp. Men hon har redan erfarenhet av att anpassa sig, både på planen och utanför.

– När jag gick tillbaka till Jitex var det ett steg uppåt. Man fick mindre tid på sig och på mindre yta. Men det tog någon månad, sen hade jag kommit in i det, säger hon.

Och något liknande förväntar hon sig att göra i studentlivet i Kalifornien.

– Man tränar ofta tidiga mornar innan skolan mellan 6–8 på morgonen, så jag får ställa mig in på det. Men jag kommer bara fokusera på träning, dricka vatten och att sova, säger hon och skrattar.

Vad kommer du sakna mest med Sverige?
– Det är familjen, det är det som är jobbigt. Pappa missar knappt en match och varje gång jag har det tyngre kan han hjälpa mig. Nu kommer jag inte kunna få den hjälpen på samma sätt. Men jag tror det är en bra övning om man vill komma någonstans med sin fotboll.

Det är en klar och tydlig dröm om att bli så bra som möjligt, helst av allt på den absoluta världsnivån. Men oavsett om hon når dit eller inte, så kommer hon vara nöjd.

– Så länge jag har roligt med fotbollen så spelar det ingen roll vilken nivå jag spelar på. Men det hade varit kul att få representera Sverige eller spela någonstans utomlands, helst i Spanien eller Italien, säger 18-åringen.
Om Juventus ringer nu och säger att de vill ha dig, vad gör du då?
– Det hade varit ett svårt val. Men jag kan inte svara på det, säger Jastré Högberg och skrattar.


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SPORT

Premium | SPORT 2023-05-28 KL. 14:00
Dramatik med krascher under folkrace
Premium | SPORT 2023-05-17 KL. 09:55
Klubban som driver många till vansinne
Premium | SPORT 2023-05-16 KL. 20:58
Talangen slog till i Skåne efter drama
Premium | SPORT 2023-05-14 KL. 16:01
Krossade motståndet på hemmaplan
Premium | SPORT 2023-05-14 KL. 14:00
Judotalangens fullträff på NM

Fler nyheter

SENASTE TV-NYHETERNA

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:42
Premium

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.