SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Av Eric Andersson

Bara en dryg månad efter att EM avslutades laddar Åsafostrade Filippa Bergand för nästa mästerskap. Men det är ett sargat Sverige med covidavbräck som rest till lag-VM i Kina och en vardag med stenhårda restriktioner.

Bergand inför VM:
Filippa Bergand är redo för mästerskapet. Foto: SBTF/Manfred Schillings

BORDTENNIS. Det svenska bordtennislandslaget har tagit sig till Chengdu i Kina, som fortfarande brottas med coronasmitta, för att spela lag-VM. Filippa Bergand och hennes lag kom fram till hotellet natten till tisdag efter en spektakulär flygresa.
– Det är helt sjukt strikta restriktioner här och under resan hit. Flygvärdinnorna hade skyddsglasögon, munskydd och sprayade desinfektion efter sig. Det kändes som att man var med i Squid game typ.
Även under turneringen är det stenhårda restriktioner som gäller. Men 23-åringen berättar att det är bra arrangerat utefter förutsättningarna.
– Hotellområdet är stort, vi kan vara utomhus men ändå innanför hotellets portar. Maten är extremt bra och det finns spelhallar och sånt för att underhålla sig. Men det är lite konstigt att Kina får arrangera med tanke på situationen i landet.
Man måste känna en stor rädsla att bli smittad?
– Jag har varit extremt rädd. Framför allt för att man inte vet vad som händer om man blir smittad. Då kommer man inte med det chartrade planet hem, kommer ut ur VM-bubblan och får leva efter Kinas restriktionsregler.

Covidsmitta i laget
Ett positivt coronatest gjorde att Stina Källberg inte fick resa med till VM. Ersättaren blev Rebecca Muskantor som Filippa Bergand spelade dubbel tillsammans med i EM för en dryg månad sedan.
– Stina är en startspelare för oss så det blir ett stort tapp och jag känner att jag får ta ett större ansvar nu. Linda Bergström har gjort flest mästerskap i laget men därefter kommer jag. Man får göra sin del och bidra så mycket man kan.

När hon summerade sin insats i EM var det med en bitter eftersmak.
– Alltså det var en hårfin gräns där. Jag hade tre matchbollar för att gå till slutspel och hade jag gjort det hade jag sett det på ett annat sätt. Överlag spelade jag bra men lyckades inte knyta ihop säcken. Det handlar om att vara tillräckligt mentalt stark för att genomföra en match från början till slut.
Har du slipat på något speciellt mellan mästerskapen?
– Jag har tränat mer fokuserat, försökt höja kvalitén på allting och göra något bra av träningen. Det är extremt många timmar man lägger ner och ibland tränar man bara för att träna istället för att det finns en riktig mening med träningen.

VM inleds fredag 30 september och Sverige har Rumänien, Taiwan och Portugal i gruppen. Sen lottning kombinerat med avbräcket av Stina Källberg, gör det svårt att sätta upp en målsättning.
– Ett VM är tufft men alla ska försöka ligga på sin högsta nivå så får vi se hur långt det räcker, säger Filippa Bergand.Aranäs slarvade bort segerchansen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Premium

Aranäs slarvade bort segerchansen

Juligt med Elvis på teatern
KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Premium

Juligt med Elvis på teatern

SENASTE TV-NYHETERNA

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 10:13
Premium

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen

Smycken stals vid möbelköp
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 09:00
Premium

Smycken stals vid möbelköp

"Man tappar förtroendet för människor"

Olycka stoppar tågtrafiken
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 07:30

Olycka stoppar tågtrafiken

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad
NYHETER 2022-12-08 KL. 21:00

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad

De ska styra kommunen
POLITIK 2022-12-08 KL. 19:00
Premium

De ska styra kommunen

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna
HANDBOLL 2022-12-08 KL. 16:30

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Aranäs slarvade bort segerchansen
Premium | KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Juligt med Elvis på teatern
Premium | KRÖNIKOR 2022-12-09 KL. 15:00
Krönika: Blötläggningsdags

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.