SPORT 2022-05-07 KL. 18:00

Är Vallda golfrestaurang bäst i Sverige?

Av John Skoglund

Den unika upplevelsen att komma till Ingemar och Ingrid Lyxell på Vallda G&CC är en resa för alla sinnen. Självfallet för smaklökarna men även dina övriga sinnen.

Är Vallda golfrestaurang bäst i Sverige?
Ingemar och Ingrid Lyxell driver en golfkrog som fler än golfare besöker. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Atmosfären i klubbhuset, matsalen och med mat som lagas av ett team lett av stjärnkocken Ingemar Lyxell har blivit ett utflyktsmål med långt fler än golfare på besök.
Man möts av servispersonal som är glada, pålästa och oftast med vackra klänningar.
– Vi jobbar med alla sinnen, vad ser du, hur doftar det Tänk bara när man var på en restaurang där de hade ett klädesplagg som inte matchade tallriken och hur tallriken blev sänkt av klädvalet. Man kan lyfta tallriken bara av en vacker klänning, det signalerar så mycket, säger Ingrid Lyxell

Ingemar Lyxell som är stjärnkocken och får så mycket beröm för sin mat är väldigt noga med att lyfta fram sin fru och hennes arbete.
– Hon har skapat miljön och den här känslan i restaurangen med servisen och även i köket, hon är en fantastisk person att skapa känsla och få alla att trivas, säger Ingemar Lyxell

Så om du skulle gjort det jobbet också skulle det inte blivit lika bra då?
– Nej garanterat inte. Det skulle aldrig bli så bra, med hennes tankar och visioner det går inte. Det är hennes gröna fingrar, ta in naturen in i lokalen och skapa med små medel en unik miljö.

"Kärlek vid första ögonkastet"
Verksamheten i Vallda startade upp innan klubbhuset var färdigbyggt med tält på parkeringen de första somrarna innan huset stod färdigt 2010. Men vägen fram till idag och succén med herr och fru Lyxell startade på Linnégatan 1998 där Ingemar Lyxell drev en av sina restauranger. Ingrid som var lärarinna jobbade extra i garderoben.
– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Ingemar Lyxell med värme i rösten.

När man försöker få Ingemar Lyxell att slå sig lite för bröstet så berättar han om vikten av att ha ett bra team runt sig. Genom åren har det varit flera hundra som passerat restaurangen i olika former av anställningar. Under en sommarmånad kan det vara 35–45 personer på lönelistan och just nu är det tretton årsanställda i servis, kök och med en egen konditor.
– Det är den här familjekänslan vi har, vi har kul, det ska vara roligt att gå till jobbet, säger kocken Jonas Klockare.
Han har varit i köket i sju år, där man som kock oftast brukar stanna i snitt två år innan resan går vidare med nya utmaningar.

Ingemar Lyxell är självlärd, han hamnade ofta bakom spisen och fick laga mat när han var ung till sina kompisar. När de var ute och seglade var det han som brassade käket. Han läste ekonomi på universitetet men insåg att det inte var det han ville syssla med. 1980 hamnade han i branschen först på Marstrand men även i restauranger i Göteborg.
– Det här vill jag göra, det var kärlek vid första ögonkastet verkligen - det var det. Då kände jag direkt att jag brinner för detta. Jag började jag plugga kokböcker - det bara snurrade i skalen bara om mat, mat, mat, säger Ingemar Lyxell som fortsätter berätta att även turen att hamna på rätt plats och träffa rätt människor är viktigt.

Restaurang 28+
1985 öppnade Ingemar Lyxell med kollegan Ulf Johansson restaurang 28+
– När vi öppnade 28+ hade vi inga ambitioner på att få en stjärna. Vi öppnade någonting som kändes bra utan att kunna mycket. Vi visste ju ingenting om viner eller vi visste ingenting om ostar, noll. Så man fick lära sig under resans gång. 1991 fick vi en stjärna efter sex år. - det var eufori verkligen, den kom som en total överraskning,

Fick ni veta vilka det var från Guide Michelin?
– Ja första gången presenterade sig efter måltiden och sen intervjuade de oss. Sedan fick vi behålla den år efter år och då presenterade de sig inte, säger Ingemar Lyxell och återigen hyllar de team han bildat för att driva sina restauranger
Norra Hallands utsända reporter har en lycklig period i sitt liv, flera duktiga kockar som låter en känna in, dofta och till och med smaka på maten som lagas.
Musiken väljs med omsorg, menyerna ska tänkas med färg och smakerna ska harmonisera och paret Lyxell har gett många gäster en stund av ”det bra livet”.


Mycket god pocherad kolja med rödbetsrisotto, sallad med valnötter, getost och fänkål samt brynt balsamicosmör. Foto: Hungrig Skoglund




LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SPORT

Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | SPORT 2024-04-15 KL. 10:14
Sporthelgen i korthet
Premium | SPORT 2024-04-13 KL. 12:09
76-åringen säkrade femte SM-guldet
Premium | SPORT 2024-04-06 KL. 19:30
Plockade sin första poäng i ettan
Premium | SPORT 2024-04-06 KL. 18:30
Onsala föll stort mot Blåvitt

Fler nyheter

MEST LÄSTA SPORT

Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare

Fler nyheter

USB-lampor – lysnande ny trend
BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
Premium

USB-lampor – lysnande ny trend

TV-klipp och nyheter

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
USB-lampor – lysnande ny trend
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Fyr får klartecken i Åsa
Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.