SPORT 2022-06-21 KL. 13:52

1200 starter i Gothenburg Summer Tour

Av Carl Schöndell

Fjärås Hoppryttare arrangerar årliga Gothenburg Summer Tour som lockar hundratals tävlande.
– Det är en väldigt attraktiv tävlingsplats som gör att många vill komma hit, säger tävlingsledare Karin Winge.

1200 starter i Gothenburg Summer Tour
Karin Winge är tävlingsledare på Gothenburg Summer Tour. FOTO: Carl Schöndell

TV-klipp och nyheter

RIDSPORT. När lamporna släcks och gruset på Åby travbana stelnar till – då inträder en hoppbana istället i mitten av travet. Ett förslag som Fjärås Hoppryttare var med och föreslog när travbanan för tio år sedan behövde utöka verksamheten.
– Det är en av de största tävlingarna i Sverige och det är väldigt kul att vi som är en såpass liten klubb kan arrangera en så bra och stor tävling, säger Karin Winge som är tävlingsledare.

Fjärås har varit pionjärer när det gäller att utöka användningen av banan. De var en av de första klubbarna som började arrangera tävlingar där, och har nu hållit på i tio år. Förvisso har pandemin kommit emellan, så något jubileum är det inte direkt.

Ungefär 200 utövare är det som tillsammans utgör cirka 1 200 starter över sex dagar. De lägre klasserna inleder touren och nivån höjs från dag till dag. Under tisdag och onsdag är det först kval till Grand Prix och sen tävling i Grand Prix – Swedish 7-star spring tour. Touren är en väg in till Grand Prix i Falsterbo och om man sedan även vinner den så kan man ta sig hela vägen till världscupserien i Falsterbo, vilket gör touren väldigt attraktiv för ryttarna.

I år krockar tävlingen med GSL-touren i Stockholm vilket gör att de allra största namnen inom idrotten inte riktigt lockas. Men ryttare som Malin Baryard-Johnsson och Peter Fredricson har tidigare deltagit i touren. Men det är inte bara eliten som lockas till Mölndal.
– Man kan tävla från 90 upp till Grand Prix som är 1.50, säger Karin Winge.

Och att hitta en koppling till Kungsbacka är inte svårt. Inte minst är det Fjärås Hoppryttare som står som värd. Men det finns även flera tävlande från Kungsbackaområdet som deltar. En av dem är Victoria Scherman som representerar Fjärås Hoppryttare på banan. Hon tävlar i både 1.30-klassen och 1.40-klassen och hon var nöjd efter sina rundor på 1.30.
– Än så länge är jag väldigt nöjd. Jag har tränat på bra hemma och hittat lite rytm tror jag. Min häst var felfri idag, säger hon.

Scherman vill nå så långt hon kan men just nu är hon en bit ifrån att ta sig in till Falsterbo, och kommer inte tävla i Grand Prixen.
– Det är långt kvar dit, säger hon och skrattar. Men vi kämpar på, säger hon.
Stor inkomstkälla
Evenemanget är en av de årliga målen som ryttarklubben har. Och är den största inkomstkällan för klubben. Men det man tjänar på tävlingen, väljer man att återinvestera i den.
– Vi återinvesterar i våra ryttare. Anställer duktiga tränare och mentala coacher till exempel. Och ser till att utgifterna från medlemmarna minskar, vi kan till exempel betala en större del när vi åker på klubbresor, säger ordförande Christina Eide.

För att allt ska gå ihop så krävs en del funktionärer och det är medlemmar från föreningen som väljer att ta sin tid för att hjälpa klubben som de älskar. Utöver dem har man hyrt domare, foodtrucks och tält med accessoarer och annan ryttarutrustning.
– Man kan köpa nästan allting här och om man har glömt något, säger Karin Winge när vi går igenom tältet.

Och det är en hel del pengar som eventet genererar, men som ordförande tidigare varit inne på. Så är det främst ryttarna och medlemmarna som drar nytta av det.
– Vi vinstmaximerar inte utan är ute efter att det ska bli sportsligt bra för ryttarna, säger Eide.

Tävlingarna pågår till och med onsdag.


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter