De båda männen var långt över EU-kvoten för hur mycket alkohol man får ta in i landet, när de stoppades i Kungsbacka i våras.

FOTO: Tullverket

Beslaget

24 liter vodka
6 liter Jägermeister
5 liter likör
0,7 liter O.P Anderson
5 liter whisky
5 liter Skyy vodka
5 liter akvavit
216 liter vin (72 stycken 3-litersdunkar)
609, 84 liter öl ( 1848 burkar à 0, 33l)

De misstänkta männen är 25- respektive 30 år gamla och bor i Sverige, enligt vad de uppger i förhör.

När de stoppades av tulltjänstemän i Kungsbacka i våras, hade de bilen full med tysk alkohol, långt över den godkända EU-kvoten för personligt bruk.

Shoppat i Burg

Det handlar om alkohol för cirka 22 000 svenska kronor som de shoppat på Calle i Burg, och som de skulle ha både för eget bruk och för försäljning.

Den äldre hävdar att han inte visste det var olagligt och att han skulle ha sin del själv. Den yngre nekar först till försäljning, men när han öppnar sin telefon för att visa att han inte har kontakter för försäljning, får tulltjänstemannen direkt se en beställning på 24 öl från en svensk kille. 25-åringen medger senare att en del av hans kvot skulle säljas vidare till kompisar.

Långt över kvoten

Under 2018 var kompisarna sex gånger i Tyskland och köpte alkohol. De första gångerna höll de sig inom EU-kvoten, men sedan överskreds kvoten rejält.

Enligt bestämmelserna får man ta med sig 110 liter öl, 90 liter vin, 10 liter sprit och 20 liter starkvin.

Eftersom Norge inte är med i EU innebär det också att de båda männen skulle gjort sig skyldiga till skattebrott om det tagit med sig alkoholen dit.

Alkoholen är tagen i beslag och männen är åtalade vid Varbergs tingsrätt.