Smittskyddet: ”Vaccinet har god säkerhet”
Än så länge är det bara 200 personer i Halmstads äldreomsorg som får tillgång till det nya covid-vaccinet. Tidigast i vecka två kommer vaccinet även att kunna komma oss Kungsbackabor till del. Kommunen och regionen kontaktar dem som står först i kön för att vaccineras.
Det är det nya vaccinets känslighet för hantering som gjort att Region Halland tvingats begränsa distributionen av de allra första doserna till ett mindre geografiskt område.
– Doserna måste ges inom ett visst antal dygn, så det skulle bli för mycket logistik om vi skulle sprida det vaccin vi fått nu till alla regionens kommuner, förklarar Hallands biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.
Dos två om tre veckor
De 200 doser som idag och i början av nästa vecka ges till 200 personer i några av Halmstads särskilda boenden kommer om tre veckor att kompletteras med ytterligare 200 doser vaccin, till samma personer som nu vaccineras. Dessa doser finns redan i Sverige och har lagts undan, så att de som vaccineras först ska vara garanterade en andra vaccindos, i rätt tid efter den första.
– Det är så vi kommer att jobba med alla som ska vaccineras. Den som får dos ett ska alltid vara garanterad en andra dos. Det har att göra med att vi inte kan garantera att vaccinet ger skydd förrän tidigast en vecka efter att man fått dos nummer två. Denna dos ska ges tre veckor efter den första, förklarar Maria Löfgren.
Mer vaccin är på väg
Exakt när vaccinet kommer till Kungsbacka är ännu okänt. Men mer vaccin är på ingång och vecka två räknar regionen med att ha så många doser att man kan börja sprida dem över länet utan risk för att några av dem går till spillo.
– Vi kommer att se en stor ökning av vaccinationerna i januari och februari. Det är samma vaccin som det som distribueras nu, som kommer att vara aktuellt även vecka två och framåt. Det är hittills det enda vaccin som är godkänt, säger Maria Löfgren.
Vad ska man göra om man vill bli vaccinerad?
– Så här i början ska man invänta att kommunen eller regionen tar kontakt med information och erbjudande om vaccination. Alla som bor i särskilt boende och har hemtjänst eller hemsjukvård kommer att bli kontaktade. Det spelar ingen roll om man har mycket eller lite hemtjänst. Vi gör ingen skillnad. Alla som tillhör de högst prioriterade grupperna kommer att erbjudas vaccination.
Hur är det med de lägre prioriterade grupperna?
– När vi går vidare till att även vaccinera personer som fyllt 70 år, andra i riskgrupp, sjukvårdspersonal och senare övrig allmänhet kommer vi att gå ut med information samtidigt som vi skapar möjligheter för enskilda att boka sin vaccinationstid via exempelvis 1177.
Det finns en oro för att det nya covid-vaccinet tagits fram för snabbt för att det ska vara helt säkert att använda. Behöver man oroa sig för biverkningar?
– Vaccinet är testat helt i enlighet med de regelverk som finns för alla nya vacciner och har i dessa tester bedömts ha god säkerhet. Man har gjort stora studier med det här vaccinet. Det man sett är vanliga biverkningar av samma sort man kan förvänta sig av de flesta vacciner – ömhet vid injektionsstället och lättare sjukdomskänsla med mera. Vaccinet är väl genomgånget. Det utvärderas dessutom löpande, så att inga eventuella biverkningar som hittills är okända ska förbli oupptäckta. Det enda vi än så länge saknar är långtidsdata. Precis som det alltid är när ett helt nytt vaccin tas i bruk.
LÄS ÄVEN:
200 doser är här – nu startar massvaccineringen