11 Augusti 2019 17:51 | Filippa Andersson

Sommar är smält kulglass, doft av solkräm och hår som smakar salt. 
Sommar är skavsår under fötterna från snäckor på havsbotten, att väckas av nykläckta fågelmåsungar och att akta sig för brännmaneter som flyter in mot badbryggan. 
Sommar är solvarma granitklippor, plocksalladspicknickar och ljusrosa himlar.  
Sommar är sammansmälta dagar, för mycket tid och en uppfriskande flykt från verkligheten. 

I alla fall under några dagar.  

Under några dagar när en lyckas pricka in sommarstugevistelsen precis den där solveckan då meterologer aldrig varit med om liknande och grannarna diskuterar om det kan ha att göra med det ökade ozonlagret och Trumps klimatpolitik. 
Under några dagar då fläkten fortfarande snurrar och bikinilinjen ännu inte lyckas påminna om polska flaggan. 
Under några sommardagar innan en återigen sitter på morgonens första spårvagn på väg till jobbet med sin glömda matlåda och tjugo danska Gothia cup-spelare som inte bara luktar svett utan också bär stora högtalare som på högsta volym ”kalder på dig”. 
Några få dagar av grillkvällar, frallfrukostar och solnedgångar som förvisso hinner upp på Instagram men som är så få att jag börjar fundera på om de verkligen kan definiera hela vår bild av vad sommaren är.  

Kanske är det därför sociala medier fylls till bristningsgränsen av krabbfiske från bryggan, charmiga flytvästhundar och uppskivade vattenmeloner. För att kompensera för en sommar som inte helt går i linje med den elitsommar vi planerat för redan i snötäckta mars. 

Förutom några dagar.  
Några dagar att drömma om då rhinoviruset hittat tillbaka till ens luftvägar och hostan, febern och muskelvärken kickar in lagom till terminens första tenta. 
Några dagar att tänka tillbaka på då butiker börjar spela Last Christmas i slutet av oktober och en känner sig mer som Grinchen än människa. 
Några dagar att längta till då en cyklar till skolan i slaskregn och de sönderfrusna fingrarna inte längre klarar av att greppa styret. 
Några dagar att minnas då det råkade snöa ännu en vinter och ”Västtåg mot Göteborg som avgår åtta och femton från spår två är idag inställt”. 

För kanske är sommaren som bäst just på våren och hösten. Innan och efter. När vi längtar, drömmer och upplever den i dess perfekta form. På samma sätt som julafton är som bäst under uppesittarkvällen eller att vuxenlivet är bäst som barn.

Kanske är det just att kunna tänka på dessa dagar som får höstmörkret att kännas lite ljusare och näsan att rinna lite mindre under vårens pollenexplosion. Så låt oss inte underskatta smält kulglass, skavsår och brännmaneter!