Annons

Satsning på smaklig vegomat

Fyra klassiska kötträtter i ny vegetarisk tappning – så hoppas Kungsbacka att elever ska få upp ögonen för på det man kallar den ”nya generationens mat”.

Skola | 10 November 2020 13:21

Tacos är ett av recepten (genrebild)

FOTO: Pixabay

Under fyra fredagar, med start 6 november, serveras vegetarisk street food på alla kommunens förskolor och skolor.

Syftet är att barnen och eleverna ska upptäcka nya vegetariska rätter och bryta det gamla synsättet att kött är det centrala i en måltid.

Maträtterna är växtbaserade, men fokus ligger på att det är god mat i moderna rätter från olika ursprungsländer.

– Vi hoppas att många tycker det här är ett roligt initiativ och vi kör temat street food för att få fler barn och elever att prova och upptäcka nya vegetariska rätter, säger Lisa Lindgren, utvecklare på Service Måltider, i ett pressmeddelande.

– Enligt våra mål om en hållbar utveckling så ska vi servera mer klimatsmart mat i våra kommunala skolor och förskolor. All mat som vi serverar är näringsberäknad.

Miljöforskare har visat att vegetarisk kost innebär betydligt mindre utsläpp av växthusgaser. För att klara temperaturmålet behöver vi minska kraftigt på vår konsumtion av rött kött. Men samtidigt är det viktigt att minska svinnet; ingen blir glad om man serverar miljöriktig mat som ingen äter upp.

Därför har man försökt att skapa lite ståhej och positiv känsla kring maten. På de flesta ställena kommer maten att serveras i komposterbara take away-förpackningar, för att eleverna ska få lite känsla av street food.

Recepten har tagit fram i ett samarbete med Kungsbackaföretaget Ahlströms Factory.

Företaget har sedan 2010 utvecklat och distribuerat vegetariska produkter och fokuserar mest på att locka till sig dem som äter kött. Så här motiverade vd Jacob Ahlström strategin i en intervju i Norra Halland för ett år sedan:

– Majoriteten av svenskarna äter kött, många är så kallade flexitarianer. Vi kollar på vad folk äter – tacos, spagetti och köttfärssås, hamburgare och så vidare – och byter ut proteinet. Jag tror att köttsubstitut gör att bryggan till att äta vegetariskt blir mindre.
Företaget har två år hamnat på Veckans affärers lista över Superföretag, vilket är en rankning av de mest framgångsrika svenska aktiebolagen.
Maträtterna som serveras under street food-fredagarna har testats fram i ett kockforum, där både kockar och elever är med.

– Vi har även stämt av med elever och med andra kommuner om vilka rätter som går hem bland barnen och eleverna, säger Lisette Janson, restaurangchef på Kapareskolan i pressmeddelandet.

Maträtterna de fyra fredagarna är chili sin carne, röd currygryta, shawarma och tacos. Tas de väl emot kan de läggas in på den ordinarie skolmatsedeln.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Från hemlig verksamhet till kommunpolis

Familj Efter att i flera år arbetat med underrättelse och haft människosmuggling som ansvarsområde, är det nu det ...

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

Delar ut jackor till hemlösa

Nyheter Hemlösa behöver skydd mot kylan. Och att det finns ett stort behov i Kungsbacka, det märker man ...
Annons