Annons

Sam förverkligade sin dröm i Sverige

För nio år sedan packade Sam Elmore och familjen sina väskor i USA och flyttade till Tostared. Några månader efter att de packat upp väskorna startade Sam Tostared Aikikai Aikido Dojo i det stora garaget.
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse!

Familj | 23 September 2020 19:55

När Sam Elmore flyttade till Sverige uppfyllde hon något hon länge drömt om, att starta en egen dojo. Hemma i Tostared driver hon nu Tostared Aikikai Aikido Dojo med grupper för både vuxna och barn.

FOTO: Annika Lundby

Grusvägen slingrar sig in i skogen och efter Sam och familjens hus ligger det stora garaget som i dag är en dojo. Sam öppnar de stora portarna och släpper in den ljumna höstluften.
Att Sam hamnade i Sverige och Tostared berodde på jobb.
– Min man jobbade på Astra Zeneca i USA när deras kontor stängde. Och där stod vi med fyra barn, två hundar och inga jobb. Men så sa de att om vi kunde tänka oss att flytta till Sverige fanns det arbete, berättar Sam.
Familjen tittade på hus på nätet och fann det röda huset med det stora garaget i skogen i Tostared.
– Detta var i februari. Vi trodde ju inte att huset skulle finnas kvar när vi kom till Sverige i juni men det gjorde det. Så i juli köpte vi det och i augusti 2011 flyttade vi hit.
Sam älskar att bo nära skogen.
– När vi bodde i New Jersey var det hus överallt. Man kunde titta in i varandras badrum. Vi har alltid tyckt om att ha plats runtomkring oss. Vi älskar läget här.
Charmigt hus och bra läge, men för Sam var det stora garaget ett jätteplus.
– Det kunde man inte säga nej till, säger hon och ler.

”Hittat hem”

Sam har hållit på med budokampsport sedan hon var 17 år.
– Jag började med karate och sedan Kung Fu och Tae Kwon do innan jag hittade aikido, säger Sam och fortsätter.
– När jag kom till universitetet sa min Tae Kwon do-instruktör: ”Sam, du skulle testa aikido. Aikido är mer för din storlek”.
Och det gjorde hon.
– Men det var svårt för mig i början. I Tae Kwon do går du mer rakt fram, medan i aikido går du mer i cirkel. Men efter ett tag blev jag bättre och bättre. Nu har jag hittat mitt hem i aikido!

Dojon i skogen

Snart ska kvällens träning dra igång och eleverna kommer in en efter en och säger ”Keiko oneigashimasu”
– Det betyder ungefär tack för att jag får träna här med dig, säger Sam som menar att aikido har ett annat sätt att se på världen än andra budokampsporter.
– Man håller mer på etiketterna och så är det enklare och snällare mot kroppen. Hade jag hållit på med någon annan budokampsport hade jag inte kunnat göra det nu. Men i aikido kan jag fortfarande utöva sporten jag älskar. Jag kanske inte kan göra lika höga kast men jag kan fortfarande.
Sam berättar att aikidons grundare Morihei Ueshiba, som även kallas O-Sensei, skapade aikido för att vara vägen till fred och harmoni.
– En berättelse är om en man som åkte till Japan för att studera för O-Sensei. Mannen åkte tåg och på tåget fanns en mycket arg man som grälade. Han tänkte att nu ska han använda aikidon han lärt sig. Men då stiger O-Sensei på tåget och går fram och pratar med den upprörda mannen som då börjar gråta. Mannen frågade sedan O-Sensei vad det var som hände. Vad gjorde du? frågade han. Då svarade O-Sensei att mannen hade varit ledsen för att hans fru och barn hade dött i kriget. Han berättade att han hade följt honom hem och lagat mat åt honom. Det här visar bäst vad aikido är. Man förbättrar sig själv. Fred och harmoni.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nobben för Långabron

Bostad Det blir inget ekonomiskt bidrag till en nybyggnad av Långabron i Särö. Det är kommunledningens ståndpunkt. – Vi ...

Döms för att ha kränkt boende

Blåljus En anställd på ett LSS-boende i Kungsbacka döms för att ha en kränkt en av de ...

Forsbergavtal har överklagats

Politik Hans Forsbergs fallskärm har nu överklagats till förvaltningsrätten. En invånare anser att kommunstyrelsen var jävig. ...
Annons