I samband med studenten kastades det ut plastkonfetti både vid Arans och Elof Lindälvs gymnasium. Trots försök att få bort det direkt efteråt, ligger en hel del fortfarande kvar på marken. Foto: Ann Kristin Ekman

 

Samtidigt som det diskuteras och fattas beslut om minskad plastanvändning, fortsätter kommunens gymnasieskolor att spruta ut plastkonfetti över studenterna.

En och en halv månad efter utspringet ligger det fortfarande kvar massa plastbitar i gräsmattan bakom Elof Lindälv.

– Det borde förbjudas, säger Jens Loreskog, driftsansvarig för gata och park i kommunen.

 

Användningen av plast har debatterats mycket de senaste åren. Fler än matbutiker har börjat ta betalt för sina kassar, i våras klubbade EU beslut om att frigolitmuggar, engångsbestick och sugrör i plast ska förbjudas från och med 2021 och tidigare i veckan kom ett förslag från regeringen om att utöka förbudet till att även omfatta plastmuggar och engångsmatlådor i plast. Frivilliga runt om i världen plockar plast från stränder och den svenska företeelsen plogging – där man kombinerar jogging med att plocka skräp – har blivit en trend i flera länder.

– Jag visste om att det användes plastkonfetti vid studenten i fjol, men inte att det gjorts också i år, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef gymnasium- och arbetsmarknad. 

Hon menar att det inte är bra att plastkonfettin har använts.

– Nej, det är det naturligtvis inte, vi måste alla bidra till att förbättra miljön. Vi får göra vår hemläxa och inte använda plastkonfetti nästa år, säger hon.

 

Jens Loreskog suckar hörbart när platskonfettin kommer på tal.

– Det ligger kvar i år, det är alldeles hopplöst! Både Aranäs och Elof Lindälv hade konfetti vid sina studentavslutningar. Vi var där efteråt med tio personer och två sopbilar för att försöka få bort det.

Det är framför allt den konfetti som man inte genast får bort som blir ett problem.

– Den kryper ner i gräset och då blir den nästan omöjlig att få bort, den måste dras loss, remsa för remsa. Jag tycker att den borde förbjudas.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.