Annons

Pensionären som försvann

Hösten 2017 börjar grannar sakna en 69-årig man som bor i samma trappuppgång i Göteborg. Han har försvunnit utan ett spår. Nästan två år senare hittas han mördad i ett buskage i Onsala. En chock för de som stod mannen nära, och en gåta för polisen. “Han beskrivs som en snäll liten farbror”, säger Peter Kron, en (av flera) gruppchef, grova brottsektionen, Storgöteborg. Vad händer när någon försvinner och vem har mördat pensionären?

Blåljus | 12 November 2020 19:58

Efter två år hittades den försvunne mannen från Västra Frölunda mördad.

FOTO: Julia Sandsten Vikberg

Detta har hänt:

29 oktober 2017. Mannen har kontakt med en anhörig.

2 november 2017. Mannen har varit synlig vid Coop i Sisjön.

10 november 2017. Anmäls försvunnen av en anhörig.

20 november 2017. Mannens bil hittas utbrunnen i Hjällbo, Göteborg.

28 november 2017. Förundersökning inleds. Det rubriceras om från försvunnen person till olaga frihetsberövande.

4 november 2019. Mannens kropp hittas i ett buskage i Vallda.

7 november 2019. Polisen i Halland bekräftar att personen man hittat har blivit utsatt för ett brott. Förundersökning om mord inleds.

17 december 2019. Rättsmedicin fastställer hans identitet. Dokumentet når polisen två dagar senare.

Torsdag 2 november 2017 uppmättes månadens varmaste dag i Göteborg. Det var 13,9 grader varmt och det ska inte bli meteorologisk höst förrän några dagar senare. Vid stora Coop i Sisjön ses en 69-årig pensionär från Västra Frölunda för sista gången i livet. Det ska ta två år innan hans anhöriga får veta om han lever eller är död. 

Måndag 4 november 2019: Kungsbackaprofilen och skådespelaren Kjell-Åke Rinnarv är ute med röjsåg på gården där han och hans hustru bor. Ganska långt bort från bostadshuset, nära en vändplan för buss, ska han röja sly av hallon- och björnbärsbuskar.

Där hittar han den 69-årige pensionären från Västra Frölunda. Omständigheterna är sådana att han omedelbart förstår att mannen inte dött en naturlig död.

– Det var inte dramatiskt, men vi insåg att det var något vi inte ska röra. Det känns olustigt och tråkigt. Jag tänker mest på mannen som låg där och hans anhöriga som levt i ovisshet, säger Kjell-Åke Rinnarv, till Norra Halland.

Kjell-Åkes fru är uppväxt på gården och känner markerna väl. Men där någon lämnat 69-åringen, hade hon knappt varit sedan barnsben. 

Den 4 november hittade en privatperson skelettdelar i terrängen i Älskogsbräcka.

Det har gått ett år sedan händelsen.

– Det är ju ingenting man vill vara med om. Jag pratade lite med poliserna och de frågade om vi ville ha stöd, men så kände jag inte då. Man hade kunnat konstatera att detta inte var något som hänt i närtid. Det hade nog varit annorlunda om det hänt natten innan, säger Kjell-Åke Rinnarv.
Nu tänker han inte på det dagligen, men precis som många andra funderar han över hur det kommer sig att en pensionär från Västra Frölunda hittas mördad just här. 

Inte ett brott att vara försvunnen

Tillbaka till hösten 2017. Det är den 10 november när mannen anmäls försvunnen av en anhörig. 

Peter Kron är en av flera gruppchefer för Storgöteborgs grova brottsektion.

– Det har föregåtts av lite samtal från grannarna som inte sett honom på ett tag. Han var omtyckt av de flesta i trappuppgången, säger Peter Kron, en av fyra gruppchefer för grova brottssektionen, Storgöteborg. 

Att vara försvunnen är inte brott. Polisens möjligheter att undersöka omständigheterna kring ett försvinnande är betydligt färre än när det finns misstanke om brott.

Vanlig Svensson

Den försvunna 69-åringen framstår som vilken vanlig man som helst. En musikälskare med förkärlek till blues. En pensionär som inte gör väsen av sig. Polisiärt är han en ”vanlig Svensson” som inte förekommer i något brottsregister eller i skumraskaffärer. Elektroniskt har han lämnat få spår. 

– Det är väldigt svårt att ge en bild av honom eftersom jag aldrig träffat honom. Men han beskrivs som en snäll liten farbror av grannarna. Kanske lite av en ensamvarg som skötte sitt och sällan var ute av olika anledningar. Han har inga skulder och vi har inte märkt att han skulle sitta i någon knipa. Han gjorde inte mycket väsen av sig, han var ”den beiga kunden”, säger Peter Kron, gruppchef, Storgöteborgs grova brottsektion. 

Bilen eldades upp

Tio dagar går från att han har anmälts försvunnen. Den 20 november brinner en bil i Hjällbo, Göteborg. En inte helt ovanlig företeelse vid den tiden. Åtta dagar går, sedan snappar någon polis upp att bilen som har brunnit tillhör den försvunna 69-åringen. 

– De som arbetar med försvunna personer och dödsfall jobbar utanför brottsbruset som jag befinner mig i. Men då hade vi ett möte, kände att något var lurt och drog öronen till oss, säger Peter Kron.

Det förekommer att personer håller sig undan frivilligt, men kan han ha bränt upp sin egen bil, cirka två mil från sitt eget hem?

– Det händer ju att folk försvinner frivilligt i månader och så hittar vi dem på en helt annan ort. Men här tog vi det säkra före det osäkra och öppnade en anmälan om olaga frihetsberövande. Vi ansåg att någon har kringskurit hans frihet, men mer visste vi inte, säger Peter Kron.

Utan ett spår

Hans försvinnande har nu blivit en brottsutredning vilket ger polisen helt andra möjligheter att söka efter mannen. Men utredningen går trögt. 69-åringens telefon har hittats men den var inte av det modernare slaget och kunde inte ge så mycket information. Han hade en dator, men hade inte ”klivit in i rymdåldern och dataåldern” enligt polisen. Spåren efter honom har bara upphört.

– Ju mindre konstigheter man begår, ju mindre elektroniska avtryck finns i alla register vi gör sökningar i. Här får man verkligen kliva ur sin comfort zone och leta utanför sina normala ramar, säger Peter Kron.

Men vad har hänt, och var finns mannen?
Nästan på dagen, två år efter att han anmälts försvunnen, hittas hans kropp i ett buskage på en åker i Älgskogsbräcka. Efter ytterligare några dagar meddelar polisen i Halland att personen man hittat har utsatts för brott och att en förundersökning om mord är inledd. Det mesta tyder på att 69-åringens kropp har funnits i Kungsbacka hela tiden. 

Fick DNA-träff

Det tar 13 dagar innan Rättsmedicin kan fastställa hans identitet.

– Man ligger inte ute i naturen ostörd. Rättsmedicin lyckades utvinna DNA och så gjorde man en så kallad familjesökning. Man jämför alltså DNA med familjemedlemmar till försvunna personer, möjliga kandidater och så fick vi en träff. Sannolikheten är beräknad till 99,9 procent, säger Peter Kron. 

Initialt var han ”bara” försvunnen, Han slutade existera från ena dagen till den andra. Nu vet man att han blivit mördad, men av vem? Några naturliga kopplingar till Kungsbacka har polisen inte hittat. Allt står inte i papper eller register.
Den här typen av försvinnande och mord utan ett spår, hör till ovanligheterna.

– Statistiskt sker det en gång vartannat år. Man lyfter inte på ögonbrynen om det är en superbedragare eller en gängkriminell som försvinner på det här viset. Men när vi pratar om vanliga svensson som inte förekommer i våra brottsregister, och man inte hittar något om skumraskaffärer, då är det väldigt ovanligt, säger Peter Kron. 

Förundersökningen har pågått ett år

Det har gått ett år sedan 69-åringen hittades. Förundersökningen som pågår är ”ganska tät, tyst och hemlig” enligt Peter Kron.

– Det är en långsam process. Den största fienden vi har emot oss är tiden. Kameraövervakning, telefoner och elektroniska avtryck, allt sånt är ju borta. Dörrarna för där vi kan leta stängs väldigt fort. 

Kommer vi få veta vad som hänt?

– Vi har en huvudhypotes med flera andra. Vi håller på att knyta ihop saker och ting. Jag kan tyvärr inte vara tydligare än så, säger Peter Kron.

Ett år har gått sedan mannens kropp hittades. Ännu har anhöriga inte fått något svar om vad som hänt honom.

Tidigare i NH:

Döde mannen i Älskogsbräcka identifierad

Misstänkt mord – skelettdelar hittade

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Strömmen tillbaka i Onsala

Bostad Nu är de båda elavbrotten som mörklagt Onsala med omnejd under torsdagskvällen åtgärdade. Det meddelar elnä...

Philip ska tillbringa ett utbytesår i Vallda

Nyheter Han ville skaffa sig nya erfarenheter och göra något annorlunda. Därför valde Philip Gottschalk från ...

Medicinstöld inom hemtjänsten

Blåljus Kommunen misstänker att någon anställd inom hemtjänsten i Vallda har tagit narkotikaklassad medicin från en ...
Annons