Pandemilag ger kommun och länsstyrelse rätt att stänga
Socialminister Lena Hallengren, S, och näringslivsminister Ibrahim Baylan, S, meddelade nu att den nya pandemilagen kommer ge kommuner och länsstyrelser befogenhet att fatta lokala och regionala beslut om nedstängning.
Nya pandemilagen ska ge kommuner och länsstyrelser möjlighet att stänga verksamheter, meddelade socialminister Lena Hallengren och näringsminister Ibrahim Baylan.
Socialminister Lena Hallengren och näringsminister Ibrahim Baylan kallade 11.15 idag till pressträff om den nya pandemilagen som man beräknar ska införas den 10 januari.
– Det ger regeringen befogenhet att vidta ytterligare smittskyddsåtgärder, säger Lena Hallengren, S.
Konstruktionen ska likna den som finns i restauranglagen, enligt Hallengren, och skapa förutsättningar för att ha regler som inte är så "trubbiga" som idag. Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram detaljerade bindande föreskrifter.
– Regeringen får besluta att restauranger och andra serveringsställen hålls stängda, säger Lena Hallengren.
Shoppingscenter och gym
Pandemilagen omfattar bland annat allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som idag regleras av ordningslagen, men ger också regeringen möjlighet att fatta beslut om smittskyddsåtgärder för fler verksamheter som köpcentrum, fritids- och kulturverksamhet, gym, badhus, handelsplatser och kollektivtrafik.
– Det kan handla om nedstängning av butiker eller kollektivtrafik. Besluten kan variera eftersom det är skillnad på en orienteringstävling med personer utspridda i en stor skog, och idrottstävling inomhus med sittande publik, säger Lena Hallengren.
Lokala och regionala befogenheter
Någon måste också stå för tillsynen när nya lagar och regler införs. Regeringen föreslår att länsstyrelsen blir tillsynsenhet. Länsstyrelsen kan då besluta om föreläggande och vite.
Regeringen kan ge både länsstyrelsen och en kommun befogenhet att utfärda smittskyddsåtgärder som till exempel nedstängning på lokal eller regional nivå.
– Det kan ge kommunerna rätt att besluta om förbud att vistas på en särskild plats, till exempel en badplats eller en stadspark. Men förbud kan bara meddelas om det finns en påtaglig risk för trängsel på platsen i fråga, säger Lena Hallengren.
– Länsstyrelserna kommer också att få en budgetförstärkning så att de kan anställa fler inspektörer, säger Lena Hallengren.
Den som bryter mot nya pandemilagen kan dömas till böter.
Krav på minskad trängsel
Förutsatt att riksdagen ställer sig bakom förslaget till Pandemilagen, innebär det att regeringen kan ställa krav på minskad trängsel. Om det inte efterlevs kan länsstyrelsen i sin tur, ställa krav på stängning.
Även lokaler som hyrs ut för privata arrangemang regleras.
– Det handlar också om festlokaler och föreningslokaler. Det är föranlett av bilder som vi exempelvis sett nyligen från Södertälje. Om riksdagen säger ja, får vi ett verktyg att göra något åt det, säger Ibrahim Baylan,S, näringsminister.
Regeringen vill ha möjlighet att agera snabbt, säger Baylan.
– Regeringen vidtar nödvändiga beslut för att kunna stänga ner varuhus där risken för smittspridning bedöms som hög och det förekommer trängsel. Av och till får vi se exempel och bilder på att det inte alltid fungerar bra, säger Ibraim Baylan.
Riksdagen ska nu besluta om lagen och kommer att sammanträda 4-8 januari och rösta om den nya pandemilagen. Om den går igenom kommer den att träda i kraft 10 januari.
Det handlar om en tillfällig lag. Senare ska beslut om en permanent lag fattas.
Läs mer:
Coronaläget i Halland
Smittskyddet: “vaccinet har god säkerhet”
200 doser är här – nu startar massvaccineringen