Annons

Oro för att Singel Responder försvinner

En förstärkning som varit uppskattad i Kungsbacka är den så kallade Singel Responder, ett ambulansfordon som är ett fordon bemannat med en erfaren sjuksköterska från ambulansen. Nu riskerar den att försvinna.

Vård | 05 April 2021 13:00

Singel Responder

FOTO: Privat

Kungsbacka ambulanssjukvård

Två ambulanser dygnet runt alla dagar och en ambulans vardagar dagtid täcker primärt Kungsbacka kommun och har funnits sedan 1970-talet.
En ambulans alla dagar mellan klockan 10 och 21 tillkom för 20-25 år sedan, när det fanns närakut 24/7 och befolkningsantalet var betydligt mindre.
Länet har även ett antal sjuktransportfordon, både för sittande och liggande sjuktransport, endast planerbara transporter av stabila patienter som inte bedöms behöva behandling under resan.

Källa: Tomas Markebo, tidigare ambulanssjuksköterska i Kungsbacka och Johan Larsson, ambulanssjuksköterska och ansvarig för Singel Responder.

Det var förra året som Kungsbacka och Halmstad fick fordonet Singel Responder, ett ambulansfordon bemannat med en erfaren sjuksköterska från ambulansen.

Den har funnits tillgänglig för kommuninvånarna i Kungsbacka varje dag och i Halmstad i mån av bemanning. Det var ett projekt som pågick under sex månader med slut sista januari i år.

Syftet var att den skulle vara en resurstillgång. Den skulle åka på uppdrag där det inte var självklart att den bästa lösningen var transport till sjukhus, utan då det istället var bättre alternativ med till exempel råd om egenvård eller hjälp med att boka tid på vårdcentral.

Men Singel Responder har också kunnat åka som assistans till ambulansen på allvarliga uppdrag, till exempel hjärtstopp.

Finns inte resurser

Sedan i mars har fordonet endast varit i drift under helger och efter månadens slut kommer den inte att användas.

Avdelningschefen för ambulanssjukvården i Kungsbacka, Anna Rosenberg hade gärna sett en fortsättning på projektet med Singel Responder, men säger att det inte finns ekonomiska resurser till att fortsätta med projektet.

Nu pågår en utvärdering om vad som ska ske med fordonet och om det finns chans att projektet kommer återuppstå i framtiden.

Djupt beklagligt

– Kungsbacka är den näst största kommunen i regionen. Vi har långt till sjukhus jämfört med andra kommuner av denna storlek. Om projektet med Singel Responder inte fortsätter i framtiden är det djupt beklagligt för Kungsbackas invånare, säger Johan Larsson, ambulanssjuksköterska och ansvarig för Singel Responder.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Snart kommer lättvårdsambulanserna

Vård Redan efter påsk kommer den första av två lättvårdsambulanser till ambulanssjukvården. De kommer att finnas ...

Lugna och förberedda för corona-larm

Vård Skyddsutrustning och särskilda riktlinjer. När ambulansen får larm om att en patient kan misstänkas ha coronaviruset, ...

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Poängkungens besked – nästa säsong är den sista

Sport Adam Davidsson skulle ha gjort sin sista säsong. Men när den avbröts tänkte han om – det ...

SHE-drömmen försvann för Aranäs

Handboll Starten var som vanligt – och utgången blev precis densamma som för två år sedan. HK Aranäs fö...
Annons