NYHETER 2019-04-05 KL. 08:13

Om polisen ringer: Lägg på

Om polisen ringer: Lägg på

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Nja, en uppmaning i all välmening. Bedrägerierna, i synnerhet mot äldre, ökar kraftigt. Häromdagen ringde en herre till redaktionen och berättade att han själv nyligen fått ett samtal – från just ”polisen”. Personen i andra änden hade låtit trovärdig, haft mannens fullständiga personuppgifter, och uppgav att det gällde ett misstänkt bedrägeri. ”Ditt kort har blivit skimmat” berättade uppringaren som utgav sig för att vara polis.

Den uppringde herren, en man i 70-årsåldern, fattade dock efter ett tag misstanke och avslutade samtalet samt polisanmälde händelsen.

 

– Helt rätt, precis så ska man göra, säger Håkan Carlsson som är chef för Cirkagruppen, en del inom polisen som utreder bedrägerier, såväl nationella som bedrägerier med kopplingar till internationell organiserad brottslighet.

Han förklarar att vare sig polis, banker, myndigheter, eller seriösa företag någonsin ringer upp privatpersoner för att be om person- eller bankuppgifter.

– Nej, vi ringer aldrig upp. Det fungerar inte så, säger han. Om någon ringer och frågar om inloggningsuppgifter, eller vill att du ska gå in på din bank, så är det för att de vill att du ska öppna dörren. Och de kan verka väldigt trovärdiga.

 

Under samtalet får jag förklarat för mig att bedrägerierna idag klättrat upp till en andraplats i anmälningsstatistiken. På första plats ligger sedan tidigare anmälningar om ”intrång i bostad”.

– De kan utge sig för att komma ifrån hemtjänsten, att de är hantverkare, eller vad som helst. Gemensamt är att de riktar sig mot äldre människor. Man ska veta att bedragarna har detta som yrke, och det finns en uppsjö av varianter. Det är en seriebrottslighet som är organiserad och systematisk. Vårt jobb är att lägga pussel, och varje anmälan kan vara en viktig pusselbit, säger Håkan Carlsson.

 

Vi lever i  ett öppet samhälle – på gott och ont. Det är idag väldigt lätt för vem som helst att med några knapptryck skaffa sig information om en annan person. Och din aktivitet på exempelvis internet är inte svår att spåra. Många äldre har dessutom ett starkt förtroende för stat och myndigheter – och ringer en person från polisen och låter trovärdig, så varför misstro? Det är synd. Ett öppet samhälle där människor kan lita på varandra är nog mångas ideal. Men tills vidare får man ibland helt enkelt lägga på luren.



Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.