Annons

Om konsten att vara förälder

Vad ska man göra när barnen stressar för mycket? Hur fixar man idrotten när man har en neuropsykiatrisk diagnos? Och hur sjutton överlever man moppeåldern? Det ger årets upplaga av föreläsningsserien Föräldrar emellan svar på.

Trafik | 16 Januari 2020 09:30

Att vara förälder är inte alltid så lätt. Inom ramen för årets upplaga av föreläsningsserien Föräldrar emellan får vuxna med barn stöd, inspiration och motivation.

FOTO: Pixabay

Först ut att föreläsa är logopeden och författaren Karolina Larsson som ikväll ställer sig på Kulturhuset Fyrens scen Snäckan för att tala om barns språkutveckling. På temat Att få barnets språk att växa delar Larsson med sig av tips, råd och erfarenheter hon bland annat skaffat sig i den forskning på området som hon bedriver.

Skolan och Aspergers

Den 28 januari är det dags för nästa föreläsningsträff. Då kommer kände @magisternordstrom – läraren Rikard Nordström – till Elof Lindälvs aula för att prata om hur vi blir världsbäst på att stötta våra barn genom skolgången.

Elof Lindälvs aula är också platsen där uppskattade PT:n Jenny Häggblom den 20 februari tänker dela med sig av sina erfarenheter av att ta sig fram i idrottens värld när man har Aspergers syndrom. Häggblom, som har en bakgrund som framgångsrik idrottare, kämpade i många år envist mot ångest, depression, självskadebeteende och en känsla av att inte vara som andra. Först sju år efter hon gett upp idrotten fick hon veta att hon många av de svårigheter hon upplevt bottnar i att hon har Aspergers syndrom.

Droger och stress

Veckan därpå, den 26 februari kommer Erik Leijonmarck, som skrivit Droghandboken: guide för föräldrar och andra nyfikna till Elof Lindälvs aula för att föreläsa på temat Unga och droger. Leijonmarck vill sprida kunskap om vilka droger våra unga oftast kommer i kontakt med och hur den växande hjärnan påverkas av narkotika. Han ger också svar på den stora frågan: vad gör man om man som förälder misstänker att ens barn håller på med knark?

9 mars är det stressen som står i fokus. Dagens barn och unga är minst lika stressade som oss vuxna, har det visat sig. Psykologen Peter Friberg berättar om stressens mekanismer i Elof Lindälvs aula där han även kommer att prata om vad man som förälder kan göra för att minska sina barns stress.

26 mars visas filmen Allt för min son på Biograf Facklan i Kungsbacka. Filmen har 15-årsgräns och handlar om en pojke som hamnar mitt i en infekterad vårdnadstvist.

Polisen snackar moppe

Årets upplaga av Föräldrar emellan avslutas den 16 april. Då kommer polisen till Kulturhusen Fyren för att tala och svara på frågor på temat Att bli med moppe – så överlever du moppeåldern! Till föreläsningen är både föräldrar och tonåringar välkomna.

Föreläsningarna arrangeras av nätverket Föräldrar emellan, i vilket Kungsbacka kommun, Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, studieförbunden, Rädda barnen, Region Halland och Aranäs fastigheter ingår. Nätverket bildades 2002.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Fri fart" på E6 – 100 körkort omhändertogs

Trafik Hastigheterna på våra vägar är rent hejdlösa. När Polisen i Väst nyligen hade hastighetskampanj omhä...

"Kommunikationen brister i alla led"

Vård Lisa Barkman, 26, före detta kungsbackabo och blivande civilekonom som varit med om att skriva en kandidatuppsats om Kungsbackas hemtjä...

Lekfull lyckodag för barn i Badhusparken

Nyheter Lek, stoj och skratt. Basket, hoppborg och balansgång. Under lördagen förvandlades Badhusparken till en drömplats fö...
Annons