Annons

Nytt steg mot bostäder i Anneberg

Långsamt närmar sig en utbyggnad av Annebergs centrum. Nu finns ett nytt avtal färdigt där byggföretaget Serneke köper marken för 90 miljoner och bygger runt 400 bostäder.

Bostad | 26 Maj 2020 11:44

Mellan järnvägen och Kungsbackaån ska det bli ett stort bostadsområde och ett litet torg med affärslokaler.

FOTO: Kungsbacka kommun

Det har gått troll i planerna för Annebergs centrum. Gång på gång har projektet lagt på is genom åren. När byggföretaget Serneke skrev på ett principavtal 2018 verkade det ändå som om detaljplanearbetet skulle ta fart. Men man upptäckte snart nya problem. Projektet ligger klämt mellan järnvägen och Kungsbackaån, och det visade sig att marken intill ån behövde förstärkas kraftigt. Dyrt!

En lösning för att få bättre ekonomi var att man lade till en bit mark norr om det tilltänkta planområdet, och kunde klämma in fler bostäder. Så nu har projektet vuxit kraftigt från de ursprungliga planerna och kan rymma upp till 400 bostäder.

Snickerifabriken

Ytterligare en pusselbit för Annebergs centrum föll på plats när snickerifabriken snett över vägen las ner och ägarna där ville vara med och bygga bostäder och företagslokaler. Det läggs in i detaljplanen, men blir en egen förhandling med byggare och markägare.

Men för den kommunala marken ligger nu ett nytt avtal med Serneke klart. Priset har stigit kraftigt eftersom tomten är större, men å andra sidan lovar kommunen att stå för förstärkningsarbetet längs med ån för 40 miljoner kronor.

Sammantaget ska ekonomin var oförändrad.

– I och med det nya principavtalet får kommunen samma överskott i projektet som tidigare, säger exploateringsingenjör Anna Wibling.
Nu kan man jobba vidare med detaljplanen som inte bara innebär 400 bostäder, utan även vård- och omsorgsboende med 80 lägenheter, förskola för cirka 120 barn i samma byggnad som vård- och omsorgsboendet, 12 lägenheter med särskild service och affärslokaler.

Park

Området närmast ån ska bli en park med gång- och cykelväg som kommunen anlägger.  Serneke Sverige bekostar samtliga gator och parkeringar i området.

Någon gång efter sommaren ska detaljplanen ut på samråd. Sen lär det ta minst ett år innan själva bygget kan starta.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bilhall kan flytta till Frillesås

Jobb & Pengar Planerna på en bensinmack öster om Frillesåsmotet har dragit ut på tiden. Nu lanserar markägarna en ny idé – ...

Polislarm om unga i container

Blåljus När grannen såg hur ungdomar tog sig in i en container med möbler larmades polisen. En 18-å...

Vita Sand kan få handikappbad

Nyheter För fem år sedan började bygget av Kustpromenaden i Åsa. Nu vill föreningen komplettera med ett handikappbad ...
Annons