Annons

Nytt sätt att se Göteborg från vattnet

För den som vill ta en båttur runt Göteborg, men vill ha lite mer fart och fläkt än de klassiska Paddanbåtarna, finns nu ett alternativ. Kungsbackabon Håkan Valeberg drog nyligen igång sightseeing-turer med ribbåt.

Nyheter | 22 Juni 2020 19:55

Kungsbackabor har startat ny sightseeingtur med ribbåt genom Göteborg och hamnen.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Paddan är en institution i Göteborg, annat än så går inte att säga. Men bara ett stenkast bort, i Bältesspännarparken på andra sidan bron, har sista handen precis lagts vid en ny brygga med trapp upp till parken. Det är där som Watertours Göteborg nu håller till.

– Jag har ju kört turister i båt sedan slutet av 90-talet. Men då var det segelbåt i Västindien, säger Håkan Valeberg.

Tyska kyrkan.

När familjen kom blev det svårt att kombinera med jobb i Västindien, då satsade han istället på motorbåt på närmare håll. När ribbåtarna kom till Sverige i mitten av 90-talet var han snabb med att hoppa på det tåget. Den första egna skaffade han redan 1998.

– I början var det väldigt exklusivt med ribbåt, det var bara några i Stockholm som hade det. I Göteborg var jag först och började köra turer ut i skärgården.

Då var det tre timmar långa turer till Vinga som gällde, i sommar blir det istället en knapp timmes tur genom centrala Göteborg, ut genom hamnen och fram till Älvsborgs fästning.

Håkan Valeberg har kört turister i många år. Men den nya satsningen får han också hjälp av sonen Oscar Valeberg bakom styrpulpeten.

Man kommer att köra med upp till tre båtar – beroende på efterfrågan – med max tolv passagerare i varje. Hur många passagerare det kan tänkas bli går inte att gissa den här sommaren.

– Om turisterna kommer till Göteborg beror nog helt på om Liseberg får öppna, tror Håkan Valeberg.

Ökar farten

Turen startar i maklig takt längs med Trädgårdsföreningens grönska, vidare mot Drottningtorget och ut i kanalen mot hamnen, där det nya Göteborg tar plats längs Lindholmen och Västra Eriksberg. Premiärturen innebar en sväng runt den ankrade Ostindienfararen och en strykning längs med skroven på stora lastfartyg i Skandiahamnen.

Ute i det bredare hamninloppet har kanalens promenadtakt också bytts ut mot mer stuns, när dagens skeppare Oskar Valeberg ökat på farten.

– Det finns en massa myter och uppfattningar om ribbåtar, säger Håkan Valeberg efter frågan om båtarna inte kan gå hårt åt ryggen.

– Men det är ingen fysisk påfrestning alls på den här turen, det är ju inget vi vill utsätta våra passagerare för. Men det blir ändå en sjysst känsla av fart.

Det blåser friskt, när båten drar på fart, längre ut i hamninloppet.

Så kommer Valebergs satsning kunna konkurrera ut Paddanbåtarna? Svaret på den frågan beror nog helt på vad man är ute efter. Medan guidningen är mer i fokus på Paddan, är den i alla fall än så länge väldigt mycket i sin linda på ribbåten.

– Visst är det så. Och vi är väl inte så mycket konkurrent som komplement, där vi har mer båtkänsla, säger Håkan Valeberg.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sociala möten i en tid av social distans

Krönikor I en tid då socialt avstånd är ett mantra har jag i sommar fått erfara många hä...

Ett Skansen i miniatyr

Nöje & Kultur Inspirationen från Skansen är tydlig och kyrkan kommer till och med från grannbyn. I Ramnaparken i Borås ...

Kraftig ökning av båtskador i Västsverige

Nyheter Samtidigt som allt fler skaffar båt ökar även trycket på verkstäderna. Juni månad innebar en kraftig ökning ...
Annons