NYHETER 2021-07-12 KL. 12:00

Vitt skilda synsätt kring krogstängning: ”Allvarliga brister”

Allvarliga brister i ordning och alkoholservering motiverar beslutet att dra in alkoholtillståndet för Restaurang Södra och nattklubben Phase. Ägaren och hans juridiska ombud anser dock att åtgärden är oproportionerlig och har överklagat.

Vitt skilda synsätt kring krogstängning: ”Allvarliga brister”
Restaurangen har mist alkoholtillståndet, och håller därmed stängt.Fredagen den 3 juli hade Sverige precis öppnat upp för uteliv igen efter pandemipausen. Det var festligt, men också stökigt, på stan. Kvällen slutade i slagsmål för ett gäng som festade på nattklubben Phase. Advokat Bo Gardesköld, juridiskt ombud för klubbägaren, ger sin klients bild av situationen:

– Det utbröt ett bråk mellan två personer inne på krogen. Vakterna tog ut dessa och särade på dem, men väl ute på gatan anslöt fler personer och bråket fortsatte. När den som startade bråket sprang iväg med en svans efter sig ringde vakterna efter polisen. En polisman var väldigt brysk i sitt uppträdande och beordrade vakterna att vänta utanför. När de invände att de inte kan lämna lokalen med folk inomhus sa polisen bara ”då stänger vi krogen”.

Det PM som polisen skrev efter den aktuella kvällen utgör grunden för kommunens beslut att dra in alkoholtillståndet på obestämd tid. Det är orimligt, menar krögaren och hans ombud.

– Eftersom han gjorde en ensam inspektion, dessutom en mycket kort sådan, kan man inte ta hans rapport som underlag för en så omfattande åtgärd, säger Bo Gardesköld.

Vad hade polisen behövt göra på platsen för att ha ett rimligt underlag, anser du? 

– Jag har ju inte varit på plats, men så som jag har fått situationen beskriven för mig var inte detta rimligt. Men man kan naturligtvis ha olika uppfattningar om det, svarar Bo Gardesköld.

”Vedertaget sätt att jobba”


Kommunen å sin sida har hög tilltro till polisens rapportering och förmåga att göra bedömningar i den här typen av situationer.

– Vi ser det inte som att det är ”en polis”, utan en myndighet som har varit på plats och gjort en bedömning, så det har vi tillit till. Alltid när vi gör sådana här saker så yttrar sig polisen, det är ett vedertaget sätt att jobba, säger Katarina Öryd, förvaltningschef för Bygg- och miljöförvaltningen vid Kungsbacka kommun.

Katarina Öryd förklarar vidare att det indragna tillståndet inte bara är en konsekvens av bråket som uppstod den enskilda kvällen.

– Här har det handlat om allvarliga brister vad gäller ordning och nykterhet, servering till minderåriga och till märkbart påverkade personer. Så har polisen skrivit i sitt PM, säger hon.

Trängsel och bråk


Dessutom har flera tidigare snedsteg resulterat i varningar för Restaurang Södra och Phase.

­– Det har också handlat om bristande rutiner kring det här med överservering och att det har varit stökigt på stället. Det har även funnits brister i smittskyddsåtgärder med trängsel, säger Katarina Öryd.

Nu är det upp till förvaltningsrätten att avgöra hur det blir med krogens serveringstillstånd. Krogen ska ha begärt inhibition, det vill säga att få fortsätta servera alkohol i väntan på rättens beslut. Detta har de dock blivit nekade.

 

Läs också: 

Stänger efter indraget alkoholtillstånd

SENASTE TV-NYHETERNA

Säröfamilj förlorade tomtstrid
NYHETER 2022-01-27 KL. 07:36

Säröfamilj förlorade tomtstrid

Tvingas betala 270 000 kronor

Doris älskar sina dockor och nallar
FAMILJ 2022-01-26 KL. 20:00

Doris älskar sina dockor och nallar

Skapandet viktigt för Onsalaprofilen

Delar av Göteborg Horse Show flyttar till Kungsbacka
SPORT 2022-01-26 KL. 15:47

Delar av Göteborg Horse Show flyttar till Kungsbacka

Patient fick vänta sex timmar
VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

"Orsaken är brist på ambulanser i Kungsbacka"

Asperot stannar i elitettan
FOTBOLL 2022-01-26 KL. 09:00

Asperot stannar i elitettan

Reningsverket försenas - krav på ny utredning
NYHETER 2022-01-26 KL. 06:40

Reningsverket försenas - krav på ny utredning

Hanhals föll efter galen andra period
ISHOCKEY 2022-01-25 KL. 22:10

Hanhals föll efter galen andra period

Facklig oro för sommarsemestrar
NYHETER 2022-01-25 KL. 20:00

Facklig oro för sommarsemestrar

Men kampanj i december gav resultat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-