Tennisbanorna på Vallerviksvägen i Frillesås är i stort behov av upprustning. Nu hoppas klubben få in pengar genom att sälja andelar till medlemmarna. Problemet är att man inte äger marken banorna ligger på – cirka en miljon kronor behövs för att få loss den.
Att spela tennis i Frillesås under sommaren är populärt och har lång tradition.
Men banorna på Vallerviksvägen anlades för 55 år sedan och även om underhållsarbete har gjorts under åren har åldern tagit ut sin rätt.
Banan stängdes
– Den ena banen var i så dåligt skick att vi var tvugna att stänga den inför säsongen, säger Erik Frennberg, ordförande i Vallersviks tennisklubb.
– Underlaget på den andra banan är heller inte perfekt – men tillräckligt bra för att användas, bland annat har vi tennisskola där, tillägger han.
Det är den senare banan som tennisklubben primärt vill rusta upp och i förlängningen hoppas man att kunna spela på båda banorna.
Men det krävs pengar.
Kan köpa andel
– Vi diskuterar ett andelsägande – att man som medlem kan köpa en eller flera andelar och därmed bli delägare av marken som banorna ligger på, säger Erik Frennberg.
Ett förslag som klubben gått ut med är att försöka sälja hundra andelar för vardera 10 000 kronor.
Det skulle ge en miljon.
– Det finns inget beslut än. Det handlar om ett förslag som vi luftar och som flera har visat intresse för. Vi har en extrastämma i början av augusti där frågan och möjligt upplägg ska diskuteras, säger Erik Frennberg.
Måste lösa markfrågan
Enligt information som klubben gått ut med är planen att den som har råd att köpa sig en andel också ska få spela till reducerat pris.
Men innan man är där måste markfrågan lösas – och till det krävs också en rejäl summa pengar. Erik Frennberg förklarar:
– Klubbens arrende löstes ut i slutet av 2018 och marken skulle tillfalla klubben. Men innan dess hade arrendaotorns dödsbo sålt marken så banorna ingår nu i en annan och större fastighet, säger han.
Har bra dialog
Erik Frennberg säger att klubben har en bra dialog med fastighetsägaren och att målet är att få loss banorna genom avstyckning – något som enligt uppgifter till Frennberg kan kosta upp mot en miljon kronor.
Först då kan man ta sig an upprustningen av banorna.
– Det vi tror är att fler är intresserade av att köpa andelar om det är klubben som äger marken, säger han.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.